Жълтият кантарион е известен лек за различни заболявания. Расте в пасища, ливади и скалисти рифове, а цъфти от май до август, в зависимост от климата ...
Кантарионовото масло се приготвя от пресни билки.
Приготвя се със студенопресовано качествено масло, като най-често се препоръчва зехтин.
Оставете кантариона през нощта, а след това следвайте следната процедура:
1. Сложете цветчетата в прозрачно стъклено шише и прибавете маслото.
2. Покрийте бутилката с марля и я запушете с пластмасова запушалка.
3. Оставете да престои 40 дни на слънце, от време на време се проверява дали всички цветове са в маслото.
4. След четиридесетия ден, добре прецеждате маслото с цветовете през марля и изстискайте кантариона, за да пусне от маслото, което е попил.
5. Напълнете в тъмни бутилки и затворете добре.
6. Не оставяйте маслото да стои в хладилник.
Качественото кантарионово масло има тъмно червен цвят, понякога с виолетови нюанси.
Има впечатляващо противовъзпалително действие
- помага срещу червен вятър,срещу сериозно изгаряне
- срещу упорити рани
- срещи херпес
- ухапвания от насекоми
- дори ако намажете бузата си там, където ви боли зъб, болката ви стремглаво намалява - алергии на кожата
- спортни травми
- масленият извлек от жълт кантарион и компресите с него действат охлаждащо и облекчават кръвоизливи, навяхвания, изкълчвания.
- Против колит. Пие се по 1 с.л. 3 пъти дневно, 20 минути преди хранене.
- Като леко разхлабително действие
- Под формата на капки при инфекции и болки в ушите илишум в ухото.
- Външно жълтият кантарион помага за лечение на рани, наранявания, охлузвания. Той има силно противомикробно и регенериращо действие и помага за бързото заздравяване на външните наранявания.
Това масло успокоява различни вътрешни и външни болестни възпаления у човека и животните, изцерява опасни рани (язви), успокоява болките при изгаряне, попарване, лекува бърже ужилване, порязване, ревматизъм, даже премахва и колики