Леле каква баничка направих уикенда, попаднах на една стара рецепта от тефтера и реших да пробвам, е няма такава вкусотия

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Леле каква баничка направих уикенда, попаднах на една стара рецепта от тефтера и реших да пробвам, е няма такава вкусотия
Леле каква баничка направих уикенда, попаднах на една стара рецепта от тефтера и реших да...
48145
Леле каква баничка направих уикенда, попаднах на една стара рецепта от тефтера и реших да пробвам, е няма такава вкусотия
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Баницата е национално и автентично българско ястие, което в българските представи е универсален житейски символ. Баницата е неизменна част от празничното меню, за какъвто и да било български празник или обичай.

Като символика, най-важна е новогодишната баница, защото в нея се поставят късмети за здраве, благополучие и берекет, които най- често се правят от дрянови клонки, защото дрянът, със своята жилавост, се е превърнал в символ на сила, здраве и дълголетие.

И поради това сега ще ви представим една бърза, лесна и вкусна рецепта за баница, която може да сервирате на трапезата и на празник, и през делник.

 

Необходими продукти:

1 пакет ( от 500гр. ) готови кори
4 - 5 яйца ( за плънката )
1 яйце, необходимо за намазване на баницата, преди термичната й обработка
350-400 гр. краве сирене
250 мл. газирана вода
300 гр.кисело мляко
1 кафена лъжичка бакпулвер
сол ( на вкус )
125 гр.краве масло

 

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват много добре в една голяма купа. Добавя се и киселото мляко. След получаване на хомогенна смес се прибавя една кафяна лъжичка бакпулвер и сол на вкус. Сместа се разбърква добре и към нея се прибавя кравето сирене, което предварително е натрошено.

Тавата се намазнява с олио (или зехтин) и в нея започват да се редят корите, като на дъното на тавата се поставят три кори, за по-добра стабилност на плънката. Върху корите се поставя плънка, която е равномерно разпръсната и се добавят 3-4 малки парченца от кравето масло, след като са нанесени необходимите продукти се поставят две кори върху тях и процедурата се повтаря, докато се запълни тавата.

А ако ви е трудно да прецените по колко смес да изсипвате на всеки ред, пребройте предварително корите, за да знаете колко реда кори ще трябва да залеете и да имате представа за приблизителното количество на заливката на всеки ред. Ако видите, че заливката не ви стига, винаги може да добавите в купата малко кисело мляко или пък допълнително яйце, или малко количество газирана вода.

За завършек на ястието поставете две кори, за по-добра плътност. Хубаво е да се излива и отстрани по тавата малко от заливката, за не останат краищата на баницата сухи. След като приключите с подреждането на баницата в тавата трябва да я залеете с газираната вода, но преди това е необходимо да намажете баницата с едно, добре разбито яйце, като използвате мека готварска четка, за да не пробиете горните кори.

Баницата се пече в предварително загрята на 230 градуса фурна с вентилатор, след което температура се намаля на 180 градуса. Баницата се пече от двете страни ( от горе и от долу ). Времето необходимо за изпичането й е около 35-40 минути. След като я извадите от фурната, напръскайте баницата с малко студена вода и завийте тавата със стар вестник и с кухненска кърпа отгоре, за да се задуши, омекне и бухне малко повече. След около 7 минути вече бихте могли да разрежете баницата и да я сервирате.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft