Финландски палачинки : светкавичен десерт за най-лакомите!
Рецептата за мързеливите финландски палачинки ще зарадва всички фенове на необичайните сладкиши и национални кухни! Особеността на това ястие е, че палачинките се пекат във фурната на един пласт. Финландците ги ядат, нарязани на парчета или оформени на руло.
Оказва се, че най-трудоемкото в процеса е изключено, защото печенето не изисква постоянно присъствие на домакинята в кухнята.
Финландски палачинки
Продукти за тестото:
500 мл прясно мляко
250 грама брашно
50 грама краве масло
3 яйца
2-3 супени лъжици захар
щипка сол
1 чаена лъжица бакпулвер
Съставки за пълнежа:
200 грама извара със средно съдържание на мазнини
1-2 супени лъжици захар
конфитюр от плодове, череши в собствен сок или замразени плодове
Начин на приготвяне:
Включете фурната.
Нека се загрее до 200-250 градуса.
Разбийте яйцата със захарта и щипка сол, налейте млякото и разбъркайте. Добавете брашното на порции и разбърквайте, докато изчезнат бучките.
Добавете разтопеното масло, разбъркайте отново и изсипете тестото върху намазана тава или покрита с хартия за печене. Печете палачинката 15-20 минути (в зависимост от фурната). Готовата палачинка намажете с масло, оставете да изстине леко.
За пълнежа смесете изварата със захарта. Ако сместа е доста суха, добавете няколко супени лъжици заквасена сметана или кисело мляко. Сложете плънката на палачинката, добавете плодове и завийте на руло. За да се получат малки рула, нарежете на парчета и поръсете с пудра захар.
5 минути за смесване на продуктите и 20 минути за печене… Това е закуска чудо! Не се тревожете, ако в процеса на печене, палачинката леко се надигне. Тя ще спадне, след като се охлади.
Финландските палачинки могат да бъдат сервирани с всичко: с конфитюр, сметана, мед. И ако намалите количеството на захарта в тестото, можете да си направите солени палачинки със солена плънка от настърган кашкавал, мляно месо, зеленчуци, гъби.