Лелята на моята майка е от македонския край. От нея знам рецептата за тези много вкусни Айварки или с други думи - Картофени питки с лютеница .
Картофени питки с лютеница (Айварки)
Продукти:
- 250 г намачкани сварени картофи
- 250 г маргарин (може и масло, ако не постите)
- 400 г брашно
- 20 г мая
- 3 супени лъжици айвар (лютеница)
- ½ връзка магданоз
- малко захар
- 1 чаена лъжичка сол
- За още вкус може да добавите и малко нарязан на ситно пресен лук или праз или нещо на вкус.
Приготвяне:
Обелете картофите, нарежете ги на едри кубчета и ги сложете да се варят в тенджера с подсолена вода. Натрошете маята в чаша заедно с малко захар и малко хладка вода. Може да добавите и чаена лъжичка брашно. Разбъркайте добре, за да се разтвори захарта.
Оставете така разбитата мая на топло място за около 10 минути, за да се активира и шупне. Маргаринът се разбива на пяна с електрически миксер, добавя се солта, айварът и наситненият магданоз. Продължете да разбивате, докато получите гладка смес.
Снимка: Pinterest
Добавете картофеното пюре и активираната мая. Разбийте, ако имате приставки за миксер за тесто или продължете да месите на ръка. Замесете компактно, нелепнещо тесто и с точилка разточете кора с дебелина 2 см. Изрежете кръгчета с чаша и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене.
Снимка: Pinterest
Намажете всяка питка с малко лютеница. Оставете питките да втасат похлупени за около 15 минути, за да се надигнат малко и да станат въздушни, след което ги сложете в загрята фурна на 200 градуса, докато се зачервят, около 10 минути.
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!
Снимка: Pinterest