Лелините Айварки нямат равни! По-вкусна рецепта за Питки с лютеница от нейната не съм опитвала!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Лелините Айварки нямат равни! По-вкусна рецепта за Питки с лютеница от нейната не съм опитвала!
Лелините Айварки нямат равни! По-вкусна рецепта за Питки с лютеница от нейната не съм опитвала!
2270
Източник: За Жената
Лелините Айварки нямат равни! По-вкусна рецепта за Питки с лютеница от нейната не съм опитвала!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Лелята на моята майка е от македонския край. От нея знам рецептата за тези много вкусни Айварки или с други думи - Картофени питки с лютеница .

Освен че са адски вкусни, те се приготвят не пържени, а печени на фурна, без допълнителна мазнина. У лелини ги сервират и за обяд, и за закуска, и за вечеря, но аз лично ги предпочитам за закуска през уикенда, децата ми ги обожават! Ето необходимите съставки:

Картофени питки с лютеница (Айварки)

Продукти:

  • 250 г намачкани сварени картофи
  • 250 г маргарин (може и масло, ако не постите)
  • 400 г брашно
  • 20 г мая
  • 3 супени лъжици айвар (лютеница)
  • ½ връзка магданоз
  • малко захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • За още вкус може да добавите и малко нарязан на ситно пресен лук или праз или нещо на вкус.

Приготвяне:

Обелете картофите, нарежете ги на едри кубчета и ги сложете да се варят в тенджера с подсолена вода. Натрошете маята в чаша заедно с малко захар и малко хладка вода. Може да добавите и чаена лъжичка брашно. Разбъркайте добре, за да се разтвори захарта.

Оставете така разбитата мая на топло място за около 10 минути, за да се активира и шупне. Маргаринът се разбива на пяна с електрически миксер, добавя се солта, айварът и наситненият магданоз. Продължете да разбивате, докато получите гладка смес.

смес айварки

Снимка: Pinterest

Добавете картофеното пюре и активираната мая. Разбийте, ако имате приставки за миксер за тесто или продължете да месите на ръка. Замесете компактно, нелепнещо тесто и с точилка разточете кора с дебелина 2 см. Изрежете кръгчета с чаша и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене.

айварки оформяне

Снимка: Pinterest

Намажете всяка питка с малко лютеница. Оставете питките да втасат похлупени за около 15 минути, за да се надигнат малко и да станат въздушни, след което ги сложете в загрята фурна на 200 градуса, докато се зачервят, около 10 минути.

питки айварки

Снимка: Pinterest

Да ви е сладко!

домашни айварки

Снимка: Pinterest

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft