През лятото често си спомням първото си посещение в Одеса при леля Галя (сестра на майка ми). Тя организира вечеря „за да се опознаем“. Всичко беше много вкусно, но типичният за рускоезичните народи патладжанен хайвер на леля Галина ни спечели от първата хапка. Смело мога да заявя, че откакто го приготвям за моето семейство, изчезва от масата по-бързо и от лютеницата, и от кьопоолуто! Предлагам и вие да опитате рецептата за Хайвер от патладжан на леля Галя:
Патладжанен хайвер
Продукти:
- 1 патладжан
- 1 червена чушка
- 1 домат
- 1-2 скилидки чесън
- 1 с.л. растително масло
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- оцет на вкус
- зелении на вкус
Приготвяне:
Патладжаните е хубаво да са по-едри, чушките и доматите също трябва да са месести. Загрейте фурната на 180–200 градуса. След като измиете и подсушите патладжана и чушката, намажете ги с растително масло и печете, докато обелката набъбне и се появи загар. Веднага ги извадете от фурната и ги поставете в найлонови торбички за няколко минути, за да не навлиза въздух. Това ще позволи на кожата да се обели лесно.
Направете кръстосан разрез върху измития домат, потопете го във вряща вода за 30 секунди, а след това в ледена вода, обелете го и пасирайте. Обелете патладжана и чушката. Изплакнете чушката в солен разтвор, след което останалите семки и изгорелите парчета от обелката бързо ще се махнат.
Нарежете зеленчуците на ситно (леля го прави със специален сатър, но може и с по-голям нож). Чесънът се нарязва на ситно. Всичко се обединява и се бърка бавно, старателно. Опитайте на вкус. Едва след това добавете подправки - на вкус. Между другото, напълно е възможно да не добавяте растително масло и оцет: при печене зеленчуците ще разкрият вкуса си толкова много, че подправките може да изглеждат ненужни.
Най-добре е да сервирате хайвера върху препечени филийки черен хляб. Добър апетит!