Леопардов хляб-Рецептата, която ще ви донесе златен медал по Коледа!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Леопардов хляб-Рецептата, която ще ви донесе златен медал по Коледа!
Леопардов хляб-Рецептата, която ще ви донесе златен медал по Коледа!
10198
Леопардов хляб-Рецептата, която ще ви донесе златен медал по Коледа!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Искало ли ви се е всички приятелки да ви завидят за уменията в кухнята? Тогава запрятайте ръкави и пригответе с нас тази чудна рецепта. Щом разрежете хляба пред гостите, всички ще ахнат!

 Ето и необходимите продукти (за форма 22x11 см):

25 гр. царевично нишесте

250 мл прясно мляко

50 гр.

масло

70 гр. захар

1 ч.л. ванилова есенция (или екстракт ванилия )

1/2 ч.л. (к.л.) сол

1 яйце

1/2 пак. суха мая (3,5 гр.)

375 гр. брашно

За тъмнокафявото тесто: 15 гр. какао + 1 с.л. мляко

За светлокафявото тесто: 5 гр. какао + 1 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

В касерола смесете млякото, ванилията, солта и нишестето с тел. Оставете сместа на умерен огън, докато започне да се сгъстява. Дръпнете незабавно от огъня, добавете маслото и бъркайте до гладка смес. Прехвърлете в купа и оставете да се охлади 30 минути. След това прибавете вътре брашното, захарта и маята.

Омесете добре с ръце, докато се получи меко и еластично тесто (по желание може да го омесите няколко минути с кухненски робот, докато се оформи топка).

Разделете тестото на 2 части. Покрийте едната част с чиста кърпа. Разделете другата половина тесто на още 2. В едната добавете 15 гр. какао, смесено с 1 с.л. прясно мляко, и отново омесете на ръка или с робота, докато цветът стане хомогенен.

В другото тесто прибавете 5 гр. какао, разтворено в малко прясно мляко, и отново омесете до еднороден цвят. Така ще получите една по-тъмна, една по-светлокафява топка и една голяма бяла топка тесто. Добре оформените топки тесто оставете около 1,5 часа да втасват на стайна температура, покрити с прозрачно фолио или кърпа (може и 12 часа в хладилник).

Разделете втасалото тесто по следния начин: всяка топка на 2, след това всяка половина на 3 части, а другата половина - на 4. Ще получите 7 топки от всеки цвят, т.е. общо 21 топки тесто. 

Оформете 1 от по-големите светлокафяви топки на продълговата кора с дължина 21 см. изтънете и навийте на руло откъм дългата страна. 

Оформете една от по-тъмните топки на фитил със същата дължина и леко го изтънете, но не прекалено. Поставете светлия фитил върху тъмната кора, така че да го покрие (не е необходимо напълно). 

След това по същия начин оформете една от белите части на тестото и увийте с нея плътно получения кафяв фитил, така че да го покрие добре. Повторете с всички топки тесто. Разтеглете всеки троен фитил, докато стигне дължина о-ло 42 см, т.е. двойно. Разрежете ги на половина и ги подредете в предварително намазнената форма (или покрита с хартия за печене). 

Покрийте с кърпа и оставете да втасва около 1-2 часа, докато тестото удвои обема си. Загрейте фурната на 170 ° C. Намажете хляба с прясно мляко. Печете около 40 минути. Опитайте дали е готов с клечка за зъби - трябва да излезе суха. Извадете от фурната и оставете да изстине върху кухненска решетка. 

Когато разрежете леопардовия хляб пред гостите, те със сигурност ще ахнат!

 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft