Ако искате да приготвите празничен, гурме обяд като от най-добрите ресторанти, то почерпете любимите си хора с този много вкусен специалитет наречен " лепкави ребърца на фурна ". Процедурата не е никак сложна и не цапате много съдове.
И най-важното - не прекарвате много време в кухнята до печката. Единственото, на което трябва да обърнете внимание, е да планирате обяда си предния ден, защото ребрата трябва да "узреят" в марината за една нощ.
Необходим ви е дълбок съд, в който ще смесите всички съставки за маринатата, след което накиснете ребрата в него и ги оставете да престоят в хладилника за 12 часа. През това време те ще омекнат и ще поемат вкуса на подправките. След това остава само да ги наредите в тава и да ги запечете. Ето какво ви трябва:
Лепкави ребра на фурна
Продукти:
- 1,5 кг свински ребра
- 1/2 чаена лъжичка чесън на прах/гранули
- 1 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка кориандър
- черен пипер на вкус
- 4 супени лъжици соев сос
- 3 супени лъжици кетчуп
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 чаена лъжичка мед
- 1 чаена лъжичка горчица
- 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
Приготвяне:
В дълбока купа смесете всички изброени съставки за маринатата: чесън, сол, кориандър, прясно смлян черен пипер, соя, кетчуп, мед, олио, горчица и прясно изцеден лимонов сок (по желание може да добавите и подправки по ваш вкус). Смесете добре.
Когато смесите всички съставки (бъркате с лъжица) трябва да получите тъмна и гъста, гладка смес, която да не е много рядка, нито много гъста. С маринатата се заливат свинските ребра и се разбъркват добре с ръце, за да се напоят равномерно.
Когато се уверите, че всяко парче месо е добре напоено, покрийте съда с ребрата със стреч фолио или капак и го оставете да престои поне 12 часа в хладилника. За този период месото ще омекне като локум, но и ще придобие отличен вкус.
На следващия ден застелете тавата с хартия за печене (по желание), след което подредете ребрата едно до друго, но внимавайте да не се застъпват. Няма нужда от допълнително намасляване, защото сами ще пуснат мазнината. Покрийте тавата с един слой алуминиево фолио и сложете да се пече в загрята фурна на 220 градуса.
След около 40 минути извадете тавата, махнете внимателно фолиото и върнете ребрата да се пекат за още 20 минути в загрята фурна на 220 градуса или докато добият приятен цвят.
Да ви е сладко!