6 пилешки бутчета
2-3 червени люти чушки, нарязани
1 резен джинджифил (около 2 см), накълцан
5 скилидки чесън, нарязан
2 стръкчета лимонова трева - само бялата част, нарязана
2 - 3 с.л. кафява захар
сока от 2 лимона
3-4 с.л. рибен сос
малка китка пресен кориандър, нарязан на едро + още малко за украса
сол на вкус
Сложете всички продукти, освен пилето, в блендер или кухненски робот и смелете до мокра паста.
Подсушете добре пилешкото, разрежете всяко бутче на две места, като оставяте разстояние, така че маринатата да попие в месото. Поставете пилето в голям прозрачен плик. Излейте маринатата в плика и с ръце масажирайте пилето, така че да се покрие равномерно от всички страни. Заделете излишната марината за по-късно. Оставете плика с пилето в хладилник за няколко часа или цяла нощ.
Загрейте фурната на 170 градуса.
Извадете пилешкото от маринатата и поставете в тавичка за печене. Изпечете за около 40-45 минути. Извадете бутчетата и проверете готовността им - сокът, който излиза от пилето при набождане, трябва да е чист и да няма розов отенък. С щипки прехвърлете бутчетата в широка чиния.
Вземете останалата марината и я излейте в тавичката. Поставете тавата на котлона на среден огън. Разбъркайте и подправете на вкус (ако е необходимо). Сосът трябва да се сгъсти и да заприлича на гъст сироп. Излейте соса върху пилешкото. Поднесете с варен ориз.