1-3/4 чаши брашно
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
6 големи, много добре узрели банана
8 с.л. (1 пакетче) разтопено масло
2 големи яйца
3/4 чаша кафява захар
1 ч.л. ванилия
1/2 чаша запечени орехи
2 ч.л. захар
Сложете решетката на фурната в средата и загрейте на 175 градуса. Намажете тавичка с масло или олио. Разбийте брашното, содата и солта в голяма купа. Сложете 5 банана в купа за микровълнова фурна, покрийте ги с прозрачно фолио и с нож пробийте няколко отвора във фолиото, за да излиза парата. Изпечете в микровълновата фурна на висока степен, докато бананите омекнат и пуснат сока си - около 4-5 минути. Ако използвате замразени банани, може да пропуснете тази стъпка, т.к. при размразяването те ще пуснат течността си.
Прехвърлете бананите в цедка върху купа и оставете да се отцедят, като бъркате периодично. Трябва да се получи течност около 1/2 - 3/4 чаша. Прехвърлете в дълбок тиган и гответе на умерен огън, докато се редуцира до 1/4 чаша - около 5 минути. Разбъркайте сгъстената течност с бананите и намачкайте на каша. Разбийте вътре маслото, яйцата, кафявата захар и ванилията.
Излейте банановата смес в брашнената и бъркайте, докато се смесят. Прибавете орехите. Прехвърлете тестото в приготвената тавичка. Нарежете останалия банан и украсете с резените страните на формата. Отгоре поръсете равномерно със захарта. Печете в загрятата фурна, докато при тестване с клечица тя излезе суха - около 55- 75 минути. Охладете върху решетката 15-тина минути.