около 600 гр. ябълки
150 гр. бишкоти
100 гр. орехи
100 гр. микс от сушени плодове (стафиди, смокини, фурми, кайсии, сини сливи, боровинки)
1 супена лъжица ром
1 супена лъжица канела
60 гр. пудра захар
200 гр. заквасена сметана
На едрата страна на рендето настържете обелените ябълки и ги оставете настрана да престоят.
Разтопете маслото в касерола и го дръпнете да се охлади. Добавете рома, едро нарязаните орехи, ситно накълцаните сухи плодове, които сте избрали да поставите и разбъркайте. Добавете едро натрошените бишкоти.
- Изстискайте настърганите ябълки от сока, който са пуснали, добавете ги в предходната смес, поставете канелата и пудрата захар. Добавете сметаната и разбъркайте.
- Така получената смес поставете във форма с подвижно дъно, оставете я да престои най-малко 5 часа, а може и през нощта. Поръсете отгоре с настърган шоколад.
Забележка:
- Ако са сладки ябълките, опитайте сместа на вкус - не е нужно да поставите захар.
- Тази рецепта търпи много промени.
- Не пропускайте да добавите и една суха смокиня, придава много приятен елемент към атмосферата на цялостната смес.
- Може да приготвите сладкиша в малки формички с подвижно дъно, даже и в купа - зависи от формата, която искате да придадете на сладкиша. Не забравяйте да покриете съда със стреч-фолио, за да може по-лесно да се обърне после.
- Можете да украсите и със сметана или сладолед.