4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вишни (може и от компот, без костилки)
500 мл газирана вода
100 мл олио
10 гр. бакпулвер
1 пакетче ванилова захар
пудра захар за поръсване
щипка сол
Стъпка 1
Брашното се смесва бакпулвера, прибавят се захарта, солта, ваниловата захар, след това - олиото, газираната вода и сместа се разбърква добре.
Стъпка 2
Вишните се овалват в брашно или грис, за да не паднат на дъното при печенето. Половината от тестото се изсипва в намазнена тава, отгоре се подреждат вишните, предварително почистени от костилките, след което върху тях се изсипва останалото тесто и се заравнява добре.
Стъпка 3
Сладкишът се пече при температура 180-190 градуса в загрята предварително фурна до златисто - около 30 минути. Оставя се леко да се охлади и след това се изважда от тавата. Преди поднасяне се поръсва с пудра захар.
Автор: lakomnik.bg