С пристигането на есента, когато включите фурната, става удоволствие и имате нужда от много, много шоколад, за да посрещнете деня.
Опитали ли сте някога комбинацията от круши и шоколад? Получава се убийствен вкус! Това е сред моите абсолютни фаворити! Днешната рецепта е непретенциозен сладкиш, лесен за подготовка и бърза рецепта, подходяща за всеки случай. Гарантирано ще ви спечели
Съставки
270 грама брашно
35-40 грама какао
180 грама захар
3 средни яйца
100 мл олио
110 г кисело мляко
1 саше от бакпулвер
2 круши /едната нарежете на дребни парчета, другата на тънки резени/
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
1 щипка сол
По избор може да добавите 80 г наситнен черен шоколад
Начин на приготвяне
Нарежете крушата на резени, поръсете с лимонов сок и оставете настрана.
В купа разбъркайте яйцата със захарта, докато стане лека и пухкава смес.
Добавете киселото мляко и олиото, като продължавате да бъркате.
Следва екстракта от ванилия и на няколко етапа добавете брашното, какаото и бакпулвера.
Разбъркайте ги на няколко етапа, докато се получи хомогенна смес.
Добавете щипка сол и крушите, нарязани на кубчета, разбъркайте внимателно с шпатула.
Изсипете сместа в намаслена форма за кекс, с диаметър 22-24 см.
Отгоре наредете крушите, нарязани на филийки, без да притискате в тестото, на разстояние около 1,5 см и поръсете с лъжица захар.
Печете в предварително загрята фурна на 180 ° за около 50-55 минути или във фурна с вентилатор при 160 °.
Проверете с клечка за зъби, когато е суха, кексът е готов.
Извадете го от фурната, оставете да изстине напълно и сервирайте охладен или напълно студен.