1 ½ голяма глава лук - нарязана на тънки резени
2 с.л. зехтин
щипка сол
500 гр. по-дребни домати
1 лист бутер тесто
30 – 40 гр. настърган Пармезан
1 шепа нарязани пресни листенца босилек
сол и черен пипер на вкус
За сервиране:
Пармезан на люспи
шепа босилекови листа - накъсани
Загрейте фурната на 200°C.
В тиган на умерен огън запържете лука, докато се карамелизира (10-тина минути). Вземете тавичка с размера на листа тесто и сложете вътре доматите. Поръсете със зехтин и разклатете, така че всеки домат да се покрие с тънък пласт мазнина. Поръсете щедро със сол и малко черен пипер. Вземете карамелизирания лук и го наръсете равномерно върху доматите. Поръсете с настърган пармезан и босилек. Вземете листа тесто и покрийте с него доматите. Не притискайте! По желание може да подпъхнете ръбчетата на тестото под зеленчуците.
Изпечете за 25 минути, докато тестото стане приятно златисто. Обърнете върху голям поднос, така че доматите да са отгоре, и поръсете с нарязан пресен босилек и люспички пармезан. Нарежете на парчета и поднесете топло!