Изсипете захарта в тенджера и поставете на котлона на слаб огън.
Оставете захарта да се разтопи бавно, като разбърквате непрекъснато с лъжица, и оставете да се карамелизира до приятен кафяв цвят.
След това изсипете в карамела горещата вода и оставете на огъня, докато захарта се разтвори напълно.
Отстранете от огъня и охладете.
Към охладения сироп налейте олиото и киселото мляко.
Разбъркайте добре всичко.
Получава се красива шарка :-)
Добавете в сместа пресятото брашно с бакпулвера и разбъркайте всичко добре с лъжица за една минута.
Трябва да получите приятно на цвят и консистенция кексово тесто.
Намазнете и поръсете с брашно форма за печене.
Колкото е по-голямата формата, толкова по-дълго ще се пече блатът - затова може да разделите тестото в 2 по-малки форми.
Изсипете тестото в подготвената форма и я поставете във фурната. Печете на 180 ° C за 20-30 минути. Ако печете в голяма форма, процесът може да отнеме до един час.
Проверете дали сладкишът е готов с клечка за зъби.
Готовият сладкиш е добре надут и покрит с красива златисто-кафява коричка. Намажете блата с карамелен крем или карамелизирано кондензирано мляко. Може и да залеете със захарен сироп.