За кекса:
4 яйца
4 малки кафени чашки захар
1 ванилия
2 малки к.ч. масло
2 малки к.ч. кисело мляко
5 малки к.ч. брашно
1 бакпулвер
около 100 грама замразени вишни
За заливката:
15 супени лъжици захар
15 супени лъжици вода
1/4 от един маргарин
2 супени лъжици подсладено какао
1 супена лъжица ром или вишновка
- мерителната чаша е от 100 мл
- при необходимост може да се добави още малко брашно
Просто, вкусно, сочно!
Яйцата се разбиват със захарта, след което се добавят олиото (биейки на по-ниска скорост на миксера), киселото мляко и накрая - брашното, смесено с бакпулвера.
Тестото се излива в намазнена кръгла тавичка с диаметър 28 см.
Слага се в предварително загрята фурна и първоначално 10 минути се пече на 180 градуса, след което отгоре се подреждат вишните и сладкишът се пече още около 25 минути на 180 градуса или по-малко, в зависимост от фурната.
Оставя се да се охлади, след което се нарязва на кубчета.
За заливката се смесват всички съставки на тих огън (ако прибавяте алкохол, сложете го накрая) и се оставят да покъкрят така 2-3 минутки. Заливката се оставя малко да се поохлади, след което с нея се заливат кубчетата.
По желание може да ги поръсите с кокос, преди да поднесете.