Козунакът може и да бъде лесен за приготвяне. Грехота е за този Великден да не си направите сами, при положение, че всички ще разполагаме с толкова време.
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
яйца - 3 бр.
захар - 150 гр.
масло - 125 г разтопено /може и мас/
прясно мляко - 125 г топло
ром - 25 мл.
мая - 1/2 кубче (40 гр.) жива
вода - 25 г за маята
лимони - 15 гр. настъргана кора от един голям
брашно - 1/2 кг.
ЗА ПЛЪНКАТА
орехи - 1/2 ч.ч. нарязани
захар - 1 с.л.
какао - 1 с.л. на прах
прясно мляко - 1 с.л.
стафиди - 20 г
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтворете маята в малко топла вода с 1/2 ч.л. от захарта и 1 с.л. от брашното. Разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио за да втаса. Стоплете млякото и разбийте захарта в него. Добавете последователно яйцата, маслото, маята, лимонова кола, алкохола. Изсипете пресятото брашно. Разбъркайте всичко добре. Получава се рядко тесто, но не добавяйте повече брашно. Оставете получената смес, завита – на топло да втаса. Трябва да удвои обема си.
През това време си пригответе в купичка орехите, какаото, захарта и стафидите. Добавете 1-2 с.л. прясно мляко, колкото да се разтвори в него какаото. След като тестото втаса си подгответе 2 тавички: намазнете и поръсете с брашно. Oформят се 2 парчета от тестото.Тъй като лепне, просто го оформяте върху леко набрашнена повърхност или си мажете ръцете с мазнина. Разтеглят се, oформят се 2 продълговати ленти, върху които се разпределя част от плънката.
Всяка от лентите се навива на руло и се усуква. После се преплитат една с друга и се поставя в намазнената тавичка. По същия начин се приготвя и вторият продълговат козунак и двете тавички се оставят на топло да втасват.
Когато козунаците втасат ги намажете с разбито яйце и декорирайте с орехи+ захар. Пекат се в предварително загрята фурна на 200°С.