6 пресни картофа (по-големи)
200 гр. кашкавал
2 стръка пресен лук
6 скилидки чесън
2 яйца
4 супени лъжици майонеза
30 гр. масло
на вкус - сол и черен пипер
1. Половината от настъргания кашкавал се смесва с едно яйце и с нарязания пресен лук.
2. Останалият настърган кашкавал се смесва с другото яйце, нарязания чесън и майонезата.
3. Картофите се настъргват и се добавят към сместа с кашкавал и чесън, след което се разбъркват заедно със сол и черен пипер на вкус.
4. Сместа се прехвърля в намазнена тава с диаметър 26 см, а отгоре се излива приготвената първо кашкавалена смес и върху нея се подреждат парченца масло. Огретенът се пече на 180 градуса около 40 минути, докато се зачерви хубавичко.
Пресните картофи не трябва да се белят, просто добре ги измийте - така имат по-добър вкус.