Продуктите за блата се объркват и полученото тесто се прехвърля в обла или продълговата тавичка, покрита с намазнена хартия за печене. Пече се на умерена фурна до готовност. Изпеченият блат се оставя да изстине, след което се от тавичката, премахва се хартията и се разрязва на две хоризонтално. Долната половина се сиропира със сироп от захарта, водата и рома (редварително сварени). Кремът се приготвя, като от 1 л мляко се отделя 1/2 ч.ч. В нея се разбиват яйцата, брашното, захарта, ванилията и лимонът. Получената кашичка се прибавя постепенно към останалото врящо прясно мляко и се бърка, докато се сгъсти (този крем може да се направи от готово нишесте). Долният (сиропиран) блат се поставя в тортена чиния, залива се с половината топъл крем и отгоре се подреждат плодове според сезона (може и добре отцедени такива от компот). Покриват се с втория блат и цялата торта се залива с останалия крем. Отгоре се редят плодове по желание и се поръсват обилно с настърган шоколад.
Автор: lakomnik.bg