Ето как да си направите домашна майонеза - така ще контролирате съставките и техния обем според вкуса ви.
Така няма да се чудите дали да вярвате на етикета и да се съмнявате дали няма нещо, което производителят да е скрил от вас.
Ето я и нашата рецепта за домашна майонеза.
Необходими продукти:
3 жълтъка
2 с.л. ябълков оцет
2 с.л.
2 с.л. вода
1 чаена лъжичка сол
1 ½ чаши растително олио (зехтин екстра върджин, царевично олио, олио от гроздови семки или каквото предпочитате)
*Ако желаете да увеличите дозата, имайте предвид, че на 1 жълтък се пада по 1/2 чаша олио
Продукти за овкусяване на майонезата:
1 чаена лъжичка горчица
1 щипка кайен пипер
Начин на приготвяне:
Уверете се, че продуктите са със стайна температура. Сложете жълтъците в голяма купа. Сложете оцета, лимоновия сок и водата.
* По желание загрейте сместа на котлона на водна баня до 65 С. това ще отнеме около 1 минута. Разбърквайте постоянно сместа и внимавайте температурата да остане непроменена. Много хора предпочитат да прескочат тази стъпка, тъй като майонезата ще се получи и без нея. Но тя значително намалява риска от салмонела, който се крие в консумирането на сурови яйца.
Махнете сместа от котлона и оставете да се охлади на стайна температура.
След това сложете горчицата и лютия пипер (ако решите да ги използвате).
Разбийте сместа с електрически миксер много добре. След това бавно и внимателно, малко по малко, добавете и олиото.
* Ако придобие вид и гъстота на супа, дайте й малко време да "почине”. Ако след това олиото и жълтъците са се отделили, това означава, че се е пресякла.
Съхранявайте майонезата в хладилника не повече от 3 дни, тъй като съдържа сурови яйца и не е препоръчително да рискувате.