за тестото:
1 ч.ч. кисело мляко
120 г захар
1/2 к.ч. олио
1/2 пакетче масло (разтопено )
1 пакетче канела
1 ч.л. сода за хляб
около 1 ч.ч. брашно
за глазурата:
3/4 ч.ч. захар
500 г сметана
Разбийте млякото със захарта, след което добавете олиото, маслото и брашното, пресято с канелата и содата. Разбъркайте хубаво и изсипете получената смес в намзнена и набрашнена форма или тавичка. Изпечете блата в умерено силна фурна до порозовяване, след което го извадете и оставете да изстине.
Отделно разбийте сметаната със захарта за глазурата на гладка смес. Намажете с нея тортата и я поднесете.
Този вкусен и лесен сладкиш е по-скоро от рода на кексовете и търпи импровизации относно тестото - може да добавите по желание смлени ядки или стафиди, както и да използвате друг вид глазура - по Ваше желание!