Тиквичката се обелва и се нарязва на дълги тънки ленти. Най-хубаво това става с ножче за белене на картофи. Лентичките се нареждат в чиния, посоляват се и се поръсват с черен пипер, след което се оставят да се отцедят, докато се приготвят другите зеленчуци.
Картофите се обелват и се поставят да поврат около 5 минути, колкото да може да се нарежат на кръгчета. След това се обелват - ако са пресни, най-лесно това става под течаща топла вода. Дори не трябва да се използва нож, а само чиста гъба или кърпа - просто ги изтъркайте хубаво.
Кренвиршите се нарязват на колелца, лукът - на осминки, чушките - на широки колела, а доматите - на осминки (около 3 домата).
В тавата, където ще се пекат шишчетата (а може и в тавата от фурната) се подрежда един ред домати, нарязани на колела, посоляват се и се поръсват с магданоз и малко нарязани листа целина. Над доматите се нареждат шишчетата.
Шишчетата се оформят по желание на консуматорите :)
Щом тиквичките пуснат сока си, се навиват на рулца и се набождат на пръчиците. На шишчето се нанизват също резените картофи, лук, чушка, кренвирш, домат (или в реда, в който вие предпочитате).
Щом се подредят шишчетата, останалата част от зеленчуците се подрежда в тавата, поръсва се със сол и магданоз, и се залива с олио, след което тавата се покрива с фолио и се поставя във фурната. Пече се около 30 минути с фолио на 220 градуса и след това - още около 15 минути без фолио.