Великден наближава и е грехота да не си направим точно тази година сами козунак с оглед на извънредното положение в страната. Затова и сме ви приготвили една наистина лесна рецепта, която няма да ви затрудни много.
Необходими продукти:
Спрей за готвене или друга мазнина за намазване на съда
1 ч.
1/2 ч. захар
1/2 пакетче мая
4 1/2 ч. брашно
2 ч. л. сол
2 големи яйца
1/2 ч. масло
разбито яйце, за намазване
цветни захарни пръчици, за поръсване
Начин на приготвяне:
Сложете маята и малко захар в топлото мляко и оставете настрана. В голяма купа сложете брашното, като е добре да го пресеете поне 2 пъти. Разбийте яйцата със захарта. Добавете солта, яйцата и млякото с мая при брашното. Започнете да месите, докато се получи меко тесто. Добавете маслото, като добавяте по малко, размесвате и пак добавяте масло. Прехврълете тестото в намазнена купа, покрийте го с кърпа и го оставете настрана за 2 часа.
Загрейте фурната на 200 градуса. Размесете отново тестото и го разделете на 3 части. Разточете тези 3 части тесто на дълго. Сплетете тестото на плитка и го оформете в кръг, подобно на венец и оставете да втаса за още 30 минути.
Намажете козунака с разбитото яйце и поръсете с цветните пръчици или захар.
Печете около 30-40 минути.