В днешно време дори градските домакини вече знаят как да приготвят хляб . Разбира се, при сегашното разнообразие от продукти в магазините и пазарите това изобщо не е трудно.
Във всички начинания и при всякакви трудности в кухнята мултикукър може да помогне . Не е като задушаване на картофи, дори борш може да се готви.
Какво става с разширяването на функциите на този уред ? Да започнем с хляба.
Хляб „Поничка“
Съставките
- 320 мл вода
- 470 г пшенично брашно
- 11 г суха мая
- 1 супена лъжица захар
- 0,5 ч.л. сол
- 2 с.л. растително масло
Приготвяне
В дълбока купа смесете 200 г брашно, мая и 200 г топла вода. Смесете съставките на ръка, покрийте тестото с кърпа и го оставете настрана на топло място да втаса.
След това добавете сол, захар и масло, останалата вода и брашното. Омесете добре тестото, така че да е еластично и да не се прилепва към ръцете ви.
Сега прехвърлете тестото в намазнената купа на мултикукъра. Задайте функцията за предварително загряване на 4 минути, след което я изключете. Когато тестото се издигне поне 2 пъти, включете режима „Печене“ за 50 минути.
След това време обърнете хляба с главата надолу и гответе в същия режим за още 45 минути. Не забравяйте да избършете влагата върху капака.
Бял хляб „Пикантен“
Съставки
- 350 мл вода
- 600 г пшенично брашно
- 1 яйце
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.л. мая
- 3 супени лъжици растително масло
- Кориандър на вкус
- Индийско орехче на вкус
Приготвяне
Пресейте брашното в дълбока купа, изсипете там захар, сол, подправки и мая. Разбъркайте всичко на ръка. Сега добавете маслото, яйцето и топлата вода. Омесете еластичното тесто.
Сложете го в намазнена купа за мултикукър. Оставете в режим на загряване за 4 минути и след това изключете уреда. Изчакайте тестото да втаса.
Гответе втасалото тесто в режим "Печене" за един час. След това обърнете хляба с главата надолу, изтрийте покритието от влага и гответе хляба за още 40 мин.
Деликатен домашен хляб
Съставки
- 370 мл мляко
- 1 яйце
- 100 г масло
- 600-700 г пшенично брашно
- 6 г суха мая
- 1 супена лъжица захар
- 1 ч.л. сол
Приготвяне
Загрейте млякото до 40 градуса на печката. След това добавете към него мая и захар. Разбъркайте съставките, покрийте тестото с кърпа и оставете на топло място до първите мехурчета.
Сега добавете разтопеното масло, сол и яйце в тестото. Разбъркайте всичко добре. След това постепенно добавете пресятото брашно към сместа. Омесете еластично, лепкаво тесто.
Покрийте тестото с кърпа и оставете да втаса на топло място за 2 часа. Едва след това го измийте с ръка, прехвърлете го в купата на мултикукъра предварително намазана с масло.
В режим на отопление то трябва да се повиши поне 2 пъти. След това повторете процедурата отново. Сега гответе хляба в режим "Печене" за 50 минути. Накрая обърнете хляба и гответе още 40 минути.
Проста рецепта за хляб в мултикукър
Съставки
- 650-700 г пшенично брашно
- 350 мл мляко
- 1 супена лъжица захар
- 0,5 ч.л. сол
- 2 с.л. растително масло
- 5-6 г суха мая
Приготвяне
Смесете мляко с вода, загрята до 37–38 градуса. След това добавете захарта, солта и сушената мая. Разбъркайте всичко, докато се разтвори напълно. Сега добавете маслото, разбъркайте.
Добавете брашно към тази смес, омесете еластично тесто. Не трябва да се залепва за ръцете. Сложете го в намазнена купа на мултикукър.
В режим на предварително загряване гответе за 3-4 минути. След това изключете уреда, омесете тестото и го оставете да втаса (половин час). Повторете този процес отново.
След това, в режим „Печене“, гответе 50 минути, след това обърнете и гответе още 45 минути. Сега извадете хляба от купата.
Съгласете се, домашните ястия винаги ни се струват много по-вкусни от тези от магазините. В крайна сметка се опитваме, избираме само най-качествените съставки за тях, готвим с любов.
Ето защо препоръчваме да сервирате домашен хляб със собствен варен пастет от черен дроб . Това е наистина вкусно!