6 яйца
6 супени лъжици захар
1 пакетче ванилена захар
8 супени лъжици грис
4 пълни супени лъжици брашно
1 пълна ч.л. бакпулвер
кората от 1/2 лимон
Сироп:
600 гр. захар
600 мл вода
3 супени лъжици лимонов сок
Включете фурната да се загрява на 180 градуса.
Намажете тава с размери 36/20 см с масло и я набрашнете.
В дълбока купа счупете яйцата и добавете двата вида захар. Бийте с миксер на максимална скорост, докато получите гъста, светла и кремообразна смес. Намалете скоростта на миксера и добавете гриса, брашното, смесено с бакпулвера, и накрая - настърганата кора от лимон. Разбийте за кратко, колко да се слеят съставките, и поставете сместа в приготвената тава. Печете 20 минути, докато тестото отгоре се зачерви, а краищата се отлепят от тавата. Извадете от фурната и оставете настрана да се поохлади. Нарежете на парчета.
За сиропа:
Сложете захарта и водата да се варят в тенджерка и разбърквайте с лъжица, докато захарта се разтопи. Варете на умерена температура и след като заври, варете сиропа 5-6 минути. 2 минути преди края добавете сока от лимон. Дръпнете настрана да "почине" около 5-6 минути, след което залейте охладеното реване с горещ сироп.
Оставете да изстине, покрийте с алуминиево фолио и поставете реването за 3-4 часа в хладилник. След това поднесете.