1 ч.л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус
2 лимона, нарязани наполовина
1 с.л. масло
300 гр. пресен спанак
1 и 1/2 с.л. бяло вино
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 170C. Поставете сьомгата в достатъчно голяма за печене, за да можете да наредите филенцата в нея.
Сложете ябълковия сайдер и меда в тенджера и ги оставете да заврат на средно висока температура. След като сместа заври я оставете на котлона, докато количеството й се намали наполовина.
Изсипете готовата смес от сайдера върху парченцата сьомга в тавата и ги оставете така за 10 минути.
Загрейте зехтина в голям тиган с огненоупорни дръжки на средно висока температура. Поръсете вътрешната страна на филенцата от сьомгата със сол и черен пипер на вкус. Поставете рибата в тигана и запържете за около 2 минути, като намазвате горния й край със сместа от сайдера, за да може филенцата да се карамелизират. Обърнете филенцата обратно и ги намажете отново с останалата смес от сайдера. Добавете двете половинки на единия лимон в тигана. Сложете тигана във фурната и печете около 6-8 минути или докато сьомгата започне да се люспи, когато я докоснете с нож. Внимавайте когато вадите тигана от фурната, защото неговите дръжки ще бъдат много горещи.
Докато печете сьомгата разтопете маслото в друг голям тиган на средно висока температура. Добавете спанака, сол и черен пипер. Запържете за около 1 минута. Добавете виното и запържете още за около 1-2 минути или докато листата на спанака омекнат.
След като извадите спанака от тигана трябва да го прецедите от излишната останала мазнина и да го разпределите в четири чинии за сервиране. Сложете филенцата от сьомга върху него и гарнирайте с останалия лимон.