Необходими продукти:
450 г шоколад на парчета
½ ч.ч. масло
5 яйца с отделени жълтъци и белтъци
1 ч.л.
¼ ч.ч. пудра захар
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната на 150 градуса. Намаслете тавичка с подвижно дъно и наръсете с какао . След това покрийте дъното с пергаментова хартия.
В малка тенджерка разтопете шоколада с маслото на бавен огън.
В голяма купа разбийте жълтъците и ванилията на ръка. Бавно добавяйте с бъркане топлия разтопен шоколад към жълтъците, докато се смесят добре.
В малка купа разбийте на сняг белтъците с миксер на висока скорост. Добавете пудрата захар и бъркайте, докато тя се разтвори, а белтъците остават на връхчета.
Смесете белтъците поетапно (по 1/3 наведнъж) с шоколадовата смес, като бъркате на ръка леко. Изсипете с лъжица в тавичката и разстелете равномерно.
Печете около час или докато клечка за зъби излиза почти чиста от тортата. Изстудете тортата в тавата. След това махнете страните на тавата, а после отстранете тортата от дъното, махнете и пергаментовата хартия.
За сервиране разрежете на 12 парчета и поръсете 6 от тях с какао, а останалите 6 с пудра захар и ги подредете в чиния за торта като редувате парчетата.