Смесете брашното с маята (ако е суха). Разтопете маслото в половината мляко, свалете от огъня, добавете захарта и солта и разбъркайте, докато се разтворят. Смесете студеното мляко и горещото маслено мляко – така ще получите мляко с идеалната температура за тестото. Смесете сухите съставки и млякото. Замесете тестото с миксер, приставките за тесто, или на ръка върху работния плот. Покрийте тестото с фолио или кърпа и го оставете да втаса, докато увеличи обема си 2 пъти.
Може веднага след омесването да поставите тестото в найлонов плик в хладилника за цяла нощ, а на сутринта да го оставите да се стопли на стайна температура и тогава да пристъпите към оформянето.
Втасалото тесто разделете на равни части (в случай на 8, но ако желаете по-малки гевречета, може да разделите и на повече парчета).
Оформете от парчетата тесто геврета, като направите фитил и свържете двата края.
Кипнете водата в тенджера, внимателно добавете содата и намалете огъня на умерен, така че водата да къкри. Внимателно, един по един, пуснете гевреците във водата с решетъчна лъжица за по 30-40 секунди - трябва да увеличат обема си, като ги обръщате няколко пъти по време на варенето.
Извадете от тенджерата гевречетата, отцедете ги от водата и ги поставете върху покрита с хартия за печене тава. Повторете тази процедура с останалата част от гевреците.
Ако желаете, преди печенето може да поръсите гевречетата със сусам и маково семе. Печете на 180 градуса около 35 минути до златисто кафяво (зависи от фурната).