От киселото мляко, содата, солта и брашно (около 1 кг) омесете меко тесто, след което го разделете на пет части, оформете ги на топки и ги оставете да престоят половин час.
През това време пригответе плънката - тя може да бъде всякаква (зеле, картофи, праз, копър), но в случая е извара. Смесете изварата с малко сол, добавете яйцето, копъра и разбъркайте добре.
Разточете една от топките на тънка кора, сложете от плънката в средата и направете разрези (като на снимката - по 8 разреза).
Хванете едно от разрязаните парчета тесто, разтеглете и го издърпайте в посока към центъра, след което направете същото с противоположната страна.
Повторете с другите два края на тестото (така че да останат 4 стърчащи края - през един).
Последните части от тестото не прегъвайте навътре, а ги разтеглете и опънете по краищата на тестото.
Така оформените питки изпържете в малко горещо олио на умерен огън от двете страни - до зачервяване.
Нарежете, налейте си чаша ароматно кафе и се насладете на прекрасната закуска!