Когато лятото дойде, на всички ни се иска като с магическа пръчица да стопим излишните килограми . Понякога е трудно, а и ни се иска да избягаме от трудните хранителни режими и тежките тренировъчни програми .
Какво остава за любимите десерти, които са най-големият враг на стройната фигура .
Един изключително лесен за приготвяне десерт , който е и идеалното допълнение към следобедното кафе с приятелки, са морковените бонбони .
Съставките, от които имате нужда, са: 3-4 настъргани на дребно ренде моркови, 100 грама извара, 5 с.л. пшенични трици, 1 яйце, 2 ч.л. течен подсладител.
Настъргваме морковите на дребно ренде и го поставяме в купа. Добавяме изварата, триците, яйцето и подсладителя. Разбъркваме всичко добре сместа. Оформяме дребни топчета с ръце, поставяме ги върху хартия за печене. Загряваме фурната на 180 градуса и печем сладките около 15-20 минути до порозовяване. Изваждаме ги и ги охлаждаме.
Друго интересно предложение за диетичен десерт несъмнено е лимоновият сладкиш . Продуктите са следните: 1 чаша обезмаслено кисело мляко, 1/4 чаша лимонов сок, 1 чаша кафява захар или стевия, 5 супени лъжици масло, 1 супена лъжица настъргана лимонова кора, 1 и 1/2 чаена лъжичка бакпулвер, 1/2 чаена лъжичка сода, 1/4 чаена лъжичка сол, 2 големи яйца плюс белтъка на 1 голямо яйце, 2 и 1/4 чаши типово брашно, може и някакво друго.
В тава с незалепващо покритие изсипете сместа за блата - киселото мляко, лимоновия сок, захарта, маслото, лимоновите кори, бакпулвера, содата и солта, предварително са разбити с миксер на средна скорост.
Отделно разбийте яйцата и после ги прибавете. Сместа трябва да прилича на влажен пясък. Печете 30 минути, след което охладете десерта за 15 минути. Може да го сервирате с охладени ягоди.
За почитателите на шоколадовите изкушения е последната рецепта, която ще предложим. Продуктите за този десерт са: 200 грама диетичен черен шоколад без захар (с поне 70% какао), 100 грама микс от безсолни сурови ядки, 1 супена лъжица тиквени семки, 100 грама микс сушени плодове без захар.
Шоколадът се разтопява на водна баня до пълното му втечняване. През това време в тефлонова тавичка смесете ядките и тиквените семки и ги запечете до златисто. След като са готови, ги извадете и леко ги счукайте върху дървена дъска. Прибавете нарязаните сушени плодове и разбъркайте.
Вземете тавичка и покрийте дъното с хартия за печене. Сложете част от сместа с ядките и плодовете и залейте с топлия шоколад. Отгоре наръсете останалата част от сместа. Оставете да престои в хладилник 30-40 минути и небрежно начупете десерта в голяма купа.