Лесни и бързи рецепти с кисело зеле за зимата

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Лесни и бързи рецепти с кисело зеле за зимата
Лесни и бързи рецепти с кисело зеле за зимата
26276
Лесни и бързи рецепти с кисело зеле за зимата
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ето ги и рецептите, изключително подходящи за сезона-киселото зелцеее. В комбенация със свинско, пилешко, или без, вкусни ястия ще сготвим днес! 

Пълнено пиле със зеле и булгур

  • 1 бр.
пиле с дреболии
  • 1 бр. малка кисела зелка
  • 2 ч.ч. булгур
  • 1/3 ч.ч. олио
  • червен пипер
  • черен пипер
  • Начин на приготвяне

    Зелката се нарязва на ситно и се задушава заедно с дреболиите, булгурът, половината олио и подправките. Долива се малко вода и се задушава са около 20 минути. Измитото пиле се пълни с плънката, зашива се, намазва се с олио и червен пипер. Слага в тава, налива се 1 ч.ч. вода, малко олио и се запича в умерена фурна до готовност.

    Зимна супа с кисело зеле и свинско

    • 400 г кисело зеле
    • 300 г свинско месо
    • 60 г ориз
    • 2 стръка праз лук
    • 2 бр. сухи люти чушки
    • 4 скилидки чесън
    • 700 мл сок от кисело зеле
    • 60 г олио

    Начин на приготвяне
    Празият лук се реже на ситно, месото на хапки, киселото зеле на ивички. Олиото се загрява и в него се запържва леко месото, за да се запечата. Наливат се зелевия сок, 300 мл вода и се прибавят всички останали продукти без чесъна и празия лук, понеже той е по-деликатен за готвене. Може да се добавят още вода и зелев сок, в зависимост от предпочитанията. След като всичко е готово, около 10 минути преди да се махне супата от котлона, се прибавя праза, а 5 минути преди края се слагат нарязаните на ситно скилидки чесън. Може да се прибави и нарязана пушена сланина.

    Пълнено пиле с кисело зеле и микс от меса

    • 1 бр. пиле
    • 2 бр. големи кисели зелки
    • 500 г кайма
    • 1 кг свински гърди
    • 1 кг суров суджук или наденица
    • 1 кг сланина или бекон
    • 50 г ориз
    • 100 г пилешки дробчета
    • 50 г пилешки сърца
    • 1 глава лук
    • 100 мл бяло вино
    • червен пипер, дафинов лист, черен пипер на зърна

    Начин на приготвяне
    Сваряваме дреболийките от пилето и ги нарязваме. Приготвяме плънка от задушения лук, каймата, ориза и дреболийките (в нея добавяме малко сол). Пълним пилето с плънката и го зашиваме. С останалата плънка завиваме сармички в зелев лист. Нарязваме останалото зеле, разстиламе го в тавата, поставяме пилето, покрито с няколко резена сланина и го повиваме с листа от зелето. Отстрани нареждаме свинското месо, суджука и сланината. Поръсваме с подправките, виното, 1 чаша вода или разсолница, в зависимост от солеността й. Ястието се захлупва и се пече на 120 С цяла нощ, а на сутринта е готово. Но успешно се изпича и за два и половина часа на 220 С.

    Бабинденска бурания

    Необходими продукти:

    • 1 кг. кисело зеле
    • 200 г. ориз
    • 200 г. олио
    • 150 г. лук
    • 400 г. зелева чорба

    Начин на приготвяне:

    Лукът се нарязва на ситно и се запържва с олиото. Прибавя се нарязаното зеле, захлупва се и се вари до омекване. Отделно се сварява оризът в 200г вода, сипва се при зелето и се разбърква, след което се налива зелевата чорба. Буранията се оставя да поври на слаб огън, след като е готова, се оставя да изстине и чак тогава се яде.

    Пиле със зеле

    Необходими продукти:

    • месо от пиле
    • 150 г. свинска мас
    • 2 големи кисели зелки
    • 1 с.л. лют червен пипер
    • чубрица

    Начин на приготвяне:

    В дълбока тенджера се поставя ред нарязано зеле, върху него парчета от полусвареното месо, отново зеле, месо и т.н., като най-горният ред е зеле. Ястието се поръсва с пипера и чубрицата и се залива с разтопената мас и малко бульон от пилето. Похлупва се и се готви на тих огън.

    Свинско месо с кисело зеле

    Порции: 8

    • Необходими продукти:
    • 1 кг. свинска плешка
    • 1 голяма кисела зелка
    • олио
    • черен пипер
    • дафинов лист
    • червен пипер

    Начин на приготвяне:

    Нарязваме месото на кубчета, нарязваме зелето на ивички слагаме в тенджера, добавяме 1 ч.ч. сок от зелето и 1 ч.ч. вода, олио, червен пипер, черен пипер, 1-2 дафинови листа, слагаме капака и варим на тих огън 1 - 2 ч., докато омекне зелето, ако водата не се е изпарила махнете капака още малко да поври. Може да го изсипете в тавичка и да го запечете.

    Кисело зеле-тепси кебап

    Порции: 5-6
    Необходими продукти:

    • 1 кг свинско месо гърди ,осмянка
    • 50гр. сланинка
    • 2-3 с.л брашно
    • 2 с.л червен пипер
    • 1- кисела зелка
    • копър на зърна
    • сол
    • мазнина
    • 3-4 бр. праз
    • черен пипер

    Начин на приготвяне:

    Зелката се нарязва на ситно и сварява за 30 мин., да поомекне зелето. В дълбок тиган се запържва месото нарязано на средно големи парчета, добавя се, нарязания на ситно праз, брашното, червения пипер, копъра, черен пипер по желание и сол. Запържват се до златисто, след което се смесват със зелето в дълбока тавичка, и се пече 40мин., като се разбърква от време на време. На 180'С

    Гювеч с кисело зеле и свинско

    Порции: 7
    Необходимо време: 120 минути
    Необходими продукти:

    • 500 гр. свинско месо
    • 400 гр. пилешко месо
    • 5 моркова
    • 500 гр. гъби
    • 10 зелеви листа - кисело зеле
    • олио
    • сол
    • вегета
    • подправки за месо
    • 50 гр. ориз
    • 100 гр. бекон
    • 100 гр. кашкавал
    • 200 мл. червено вино
    • 100 мл. вода
    • 1 заквасена сметана - 250 мл.

    Начин на приготвяне:

    Взема се голям гювеч! Зелевите листа се оформят като за сърми! Свинското месо нарязано на парчета се овкусява с подправка за месо и се оставя 20 мин. Пилешкото месо нарязано на ивици се овкусява с вегета и се оставя за 20 мин. чуканчетата от зелевите листа с част от листа се нарязват на ситно и се поставят на дъното на гювеча.

    Свинското месо се овалва в измития ориз и се завива в зелев лист. след това парчетата се поставят на дъното на гювеча, следващият ред е от нарязаните на ивици пилешко месо, след което се поставят нарязани на едро моркови. В тиган се запържват леко гъбите и се залива заедно с мазнината върху пилешкото.
    След това се налива виното и водата бекона нарязан на ленти се поставя най отгоре, след което всичко се покрива с зелеви листа, похлупва се с капака на гювеча и се поставя в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като заври се засича час и половина.

    Преди консумация се настъргва кашкавал. 

     

    Постни зелеви сарми

    Необходими продукти:

    • листата от една кисела зелка
    • 5 глави лук
    • 1 чаена чаша ориз
    • олио
    • гъби
    • подправки

    Начин на приготвяне:

    Лукът, нарязан на ситно, се задушава заедно с гъбите в олиото. Изчистеният и добре измит ориз се прибавя, запържва се докато стане прозрачен и се доливат две чаши вода. Когато сместа се сгъсти, се слагат подправките – чубрица, или риган и мащерка, червен пипер или къри, кориандър - по ваш вкус. Сол не е необходима, понеже киселото зеле е достатъчно солено.

    Във всеки зелев лист се слага по една лъжица от плънката и се увиват сарми. Нареждат се в тенджера с увивката надолу, захлупват се с чиния и се заливат с една чаена чаша вода. Варят се на бавен огън, за да не се развали формата на сармите.

    Сарми с кисело зеле - Асеновград

    Порции: за много гости
    Необходими продукти:

    • 1кг. кайма
    • 1 супена купичка ориз
    • 1 голяма глава лук
    • /черен пипер и кимон/ - ситно смлени, зелеви листа-но колкото се може да бъдат малки и олио.

    Начин на приготвяне:

    Омесва се каймата с ориза, главата лук /ситно на ренде/, черния пипер и кимиона. Завиват се малки сарми и се подреждат в тенджера /като дъното на тенджерата се покрива много добре с големи зелеви листа.Отгоре се залива олиото на око /по вкус за мазнина/1 чаена чаша зелева чорба и се доливат да се покрият с вода. Най-отгоре се подреждат големи зелеви листа, за да се задушат. Първо се включват на най-силна степен, след като заврят се намалят на едно, така трябва да врат 3 часа, на бавен огън.
    По възможност между редовете сарми /по средата/ може да се сложи пилешко или свинско месо. Става супер! 

    Редактор: Ясен Чаушев
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft