Лавашът е традиционно арменско плоско хлебче, което се отличава със своята мекота и универсалност и вкусове, затова много хора търсят рецепти с лаваш. Този тънък хляб е идеален за създаване на разнообразни ястия, като сандвичи, пици, рулца и много други.
В тази статия ще ви представим няколко вкусни рецепти с лаваш, които ще разнообразят вашия готварски репертоар и ще ви впечатлят със своя вкус.
Лаваш с пълнеж от авокадо и пиле
Съставки:
- 2 плоски лаваша
- 1 зрял авокадо
- 200 грама пилешко филе, печено и нарязано на филийки
- 1 домат, нарязан на филийки
- 1 краставица, нарязана на филийки
- Маруля или спанак
- Сол и черен пипер на вкус
- Майонеза или друг предпочитан сос
Начин на приготвяне:
- Разгънете лаваша и намажете всяка с половината от авокадото.
- Подредете пилешкото филе, доматите, краставиците и марулята или спанака върху авокадото.
- Посолете и пиперете на вкус.
- Завийте лаваша на руло и го нарежете на филийки.
- Прибавете майонеза или сос по желание.
- Повторете същото с втория лаваш.
Рецепта с лаваш със свежи зеленчуци и фета сирене
Съставки:
2 плоски лаваша
- 100 грама фета сирене, натрошено
- 1 краставица, нарязана на тънки филийки
- 1 червена чушка, нарязана на тънки филийки
- 1 малка глава лук, нарязана на резени
- 1 ръждив домат, нарязан на тънки филийки
- 2 супени лъжици зехтин
- Сокът от 1/2 лимон
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресен магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
- Разгънете лаваша и разпределете фета сиренето равномерно върху него.
- Подредете зеленчуците върху сиренето – краставиците, чушките, лука и доматите.
- Посипете със сол и черен пипер на вкус.
- Полийте със зехтин и лимонов сок.
- Посипете с пресен магданоз.
- Завийте лаваша на руло и го нарежете на парчета с дължина около 5 сантиметра.
- Подредете рулцата на сервираща тавичка и ги сервирайте като предястие или лек обяд.
Рецепта с Лаваш, пица с песто и пресни зеленчуци
Съставки:
- 2 плоски лаваша
- 4 супени лъжици песто
- 1 малка глава лук, нарязана на резени
- 1/2 чаша пресни гъби, нарязани на филийки
- 1/2 чаша чери доматчета, пресни и нарязани пополам
- 1/2 чаша нарязани черни маслини
- 1/2 чаша пресни спанак или рукола
- 1 чаша настърган моцарела сирене
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Разгънете лавашата и разпределете пестото равномерно върху нея.
- Поръсете с лук, гъби, доматчета, маслини и спанак или рукола.
- Посолете и пиперете на вкус.
- Навийте лавашата на руло и го нарежете на тънки филийки.
- Наредете филийките на тава, покрита с хартия за печене.
- Посипете с моцарела сирене.
- Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса Целзий за около 10-12 минути, или докато сиренето стане златисто и разтопено.
- Сервирайте гореща и наслаждавайте се на вкусната лаваш пица.
Лаваш с рулца с прясно кисело мляко и зеленчуци
Продукти:
- 2 плоски лаваша
- 1 чаша прясно кисело мляко (йогурт)
- 1 малка глава лук, нарязана на резени
- 1 морков, настърган
- 1 краставица, нарязана на тънки филийки
- Маруля или спанак
- Сол и черен пипер навкус
- Пресен магданоз или копър за гарниране
Начин на приготвяне:
- Разгънете лавашата и намажете всяка с прясно кисело мляко (йогурт).
- Подредете нарязания лук, настъргания морков и филийките от краставица върху млякото.
- Посолете и пиперете на вкус.
- Покрийте с маруля или спанак.
- Завийте лавашата на руло и го нарежете на филийки с дължина около 5 сантиметра.
- Подредете рулцата на сервираща тавичка и гарнирайте с пресен магданоз или копър.
- Сервирайте като лека закуска или предястие.
Лаваш с домати, моцарела и босилек
Съставки:
- 2 плоски лаваша
- 4-5 големи домата, нарязани на тънки филийки
- 200 грама моцарела, нарязана на тънки филийки
- Свеж босилек (или сушен босилек)
- Зехтин за поливане
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Разгънете лавашата и подредете доматите върху нея.
- Поръсете със сол и черен пипер на вкус.
- Покрийте с моцарелата и посипете с босилек.
- Полийте с зехтин.
- Завийте лавашата на руло и я нарежете на парчета с дължина около 5 сантиметра.
- Подредете рулцата на сервираща тавичка.
- По желание, може да ги загреете в предварително загрята фурна на 180 градуса Целзий за около 5 минути, за да се разтопи моцарелата.
- Сервирайте топли и наслаждавайте се на ароматната комбинация от домати, моцарела и босилек.