Ако няма да излизате довечера с приятели и не сте измислили какво ще вечеряте , ето нашите предложения, които са бързи и леснички:
1 глава кромид лук
200 г бекон или шунка
200 г краве сирене
200 г кашкавал тип Витоша или Ементал
80-100 г краве масло
сладък червен пипер
4 яйца
4 с. л.
4 люти чушки по желание
Приготвяне:
• Лукът се почиства и нарязва на дребно.
• Гювечетата се намасляват.
• Във всяко гювече се нареждат в следния ред (от дъното нагоре) :
- 1/4 ситно нарязан лук
- 50 г (цяло парче) краве сирене
- 50 г (цяло парче) бекон или шунка
- 50 г настърган кашкавал
- 20 г нарязано на дребни кубчета краве масло
• Всяко гювече се поръсва отгоре с червен пипер.
• По желание се поставя отстрани една люта чушка.
• Гювечетата се пекат на 180 С за 15-20 минути.
• Изваждат се и се махат капачетата.
• Всяко гювече се залива с по 1 яйце, разбито с 1 с. л. вода.
• Гювечетата се връщат във фурната и се запичат още 5-10 минути.
7 яйца
300 г пилешки дробчета
50 г краве масло
магданоз
смлян черен пипер
сол
• Пилешките дробчета се почистват, измиват се, отцеждат се и се бланшират в кипяща подсолена вода за 3-4 минути.
• Изваждат се и се нарязват на парченца.
• Задушават се в сгорещено краве масло за 3-4 минути.
• Прибавят се разбитите със сол, смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз яйца.
• Пържат се няколко минути, докато стегнат яйцата (разбъркват се непрекъснато).
5 яйца
2 и 1/2 с. л. олио
25 г краве масло
2 връзки зелен лук
1 к. л. червен пипер
сол
• Лукът се почиства, измива се и се нарязва на дребно.
• Задушава се в олио до пълното омекване.
• Прибавят се разбърканите яйца, маслото и солта.
• Сместа се запича в предварително загрята фурна на 180 С до готовност.
• При индивидуалното приготвяне се запържва сместа.
3 броя пилешки гърди
1 щипка мащерка
1 яйце
1 скилидка чесън
2 - 3 клонки магданоз
олио за пържене
царевично брашно за паниране
Приготвяне:
• Скилидка чесън се накълцва, както и магданоза.
• Обърква се с яйцето и се добавя ситно нарязана мащерка.
• Гърдите се овалват в царевичното брашно, после в яйцето.
• Пържат се на среден огън за около 8 минути.
• Разпределят се по чинии и се заливат със соса.
• Пилешките гърди с креолски сос се поднасят веднага.
1 яйце
120-150 мл олио
1-2 с. л. лимонов сок
праз колкото орех
1 с. л. горчица
1 ч. л. настърган хрян
1/2 ч. л. Уорчестърски сос
1- 2 листа целина
1/4 ч. л. гранулиран чесън
сол и бял пипер
• Всички продукти се поставят в блендер.
• Креолският сос се разбива до еднородна смес.
4 бр. чушки
3-4 бр. домати
200 г сирене
4 бр. яйца
магданоз
олио
Чушките се нарязват на ситно и се запържват в сгорещеното олио, след което към тях се прибавя сокът от настърганите домати. Когато сместа почне да се сгъстява се слага намачканото бяло сирене, бърка се 1-2 минути, докато се стопи сиренето и стане хомогенна смес, и се изсипват и разбитите яйца. Разбърква се докато стане на каша и преди да се свали от огъня се слага нарязан магданоз.
Ако в тази рецепта чушките са нарязани на едро, доматите са нарязани, а не им се взима само соса, сиренето е надробено (не намачкано) и яйцата не са разбити преди да се сложат, а се чукват и тогава се разбъркват, то миш-маша ще стане по-сочен и на по-едри парчета
400 гр. сирене
1 ч.л. червен пипер
6-7 с.л. олио
2 глава лук
3-4 с.л. брашно
Лукът се нарязва ситно и се задушава в олио и вода, добавят се натрошеното сирене, червения пипер и се оставя да ври 5 минути. Долива се вода ( количеството е по желание ) и се изчаква да заври. След като заври се прави каша от брашното и вода и се сипва към ястието на тънка струя, докато се получи желаната гъстота.
1. 20-тина печени чушки
2. 4 яйца
3. 1 чаена чаша натрошено сирене / извара
4. 3-4 супени лъжици олио
Забележка: количеството на продуктите е за средно голяма тава
1. Изсипвате олиото на дъното на тавата. Поставяте печените чушки, като овалвате всяка една в олиото. Чушките трябва да покрият плътно дъното на тавата. Поставяте тавата с чушките в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10-тина минути.
2.В купа разбивате яйцата и добавяте към тях натрошеното сирене / извара, като разбърквате добре. В случай, че ползвате извара, а не сирене задължително добавете и ½ чаена лъжица сол към сместа, защото в противен случай ястието ще остане безсолно.
3.Изваждате тавата от фурната и заливате печените чушки / пипер с сместа от яйцата и сиренето. Гледате да се разпредели равномерно в цялата тава. Печете около 20 минути, докато ястието придобие апетитен златист цвят.
6 - 8 яйца
150 - 200 гр. сирене
1 с.л. червен пипер
кисело мляко
олио
В дълбок тиган се налива водата заедно с щипка сол. Когато водата заври се чукват едно по едно яйцата. Оставят се около 5 мин и се изваждат и разпределят по чиниите, в което предварително е натрошено сиренето. След като се поставят яйцата се заливат с киселото мляко. В тиган с нагорещено олио се добавя червеният пипер, разбърква се, сваля се от огъня и се разпределя върху яйцата.