Маслото или маргаринът се разтопяват на водна баня. Прибавя се натрошеното сирене и се бърка до получаването на каша. Прибавя се кашкавалът, настърган на едро ренде, разбърква се и веднага след това се прибавя киселото мляко с угасената в него сода бикарбонат. Сместа се сваля от водната баня и към нея постепенно се добавя брашното. Омесва се добре до получаването на средно меко тесто. Готовото тесто се слага в намаслен найлонов плик и се оставя да отлежи от 2 до 6 часа в хладилник.
Отлежалото тесто се поставя на намаслена маса и се разпределя на малки парчета. Те се овалват на топки, които се разточват на дебели кори. От тях с нож се оформят квадратни парчета със страна 12/12 см. В средата им се поставя малко от избрания колбас, почистен и нарязан на тънки ивици. Поръсва се с балканска чубрица (мерудия), слага се парченце краве масло и се сгъва на две. Тестото се притиска с пръсти отвсякъде, за да затвори добре плънката. Карандилките се нареждат на разстояние една от друга в намаслена тава. Намазват се с разбития жълтък, в който са прибавени 3-4 капки лимонов сок. Пекат се във фурна сгорещена до 250°С за около 15 минути. Поднасят се топли.
Автор: lakomnik.bg