Всяка домакиня в даден момент е срещала затруднения с почистването на съдове или уред след вкусна вечеря. Ето няколко полезни трика за чиста кухня!
Характерно за дървените дъски за рязане е, че поемат от аромата на нарязаните съставки. За да отстраните неприятното ухание от лук или чесън например, натъркайте дъската с резен лимон.
Понякога след употреба по рендето има неприятни и упорити остатъци, които отказват да се махнат. За да не се борите с тях, предварително намажете рендето с памук, напоен в олио.
Никога не мийте кристалните съдове с топла вода, защото ще загубят блясъка си.
Блендерът ще се почисти по-лесно от остатъците, ако го напълните с малко вода и няколко капки препарат за почистване на съдове. Сложете капака и го пуснете за няколко секунди да работи - така петната ще се разтворят по-лесно.
Гювечетата са един от специалитетите на родната ни кухня. Недостатъкът им е, че после трудно се чистят. Напълнете съдовете с вряла вода, в която предварително сте разтворили 2с.л. сода за хляб, и няма да имате проблеми.
Тавата от скара често е покрита с мазни петна, чието премахване си е истински фитнес на мивката. Ще се улесните, ако намажете тавата с препарат, покриете я с кухненска хартия и я оставите за 2-3 часа. Хартията ще попие мазнината и след това миенето ще е по-лесно.
С времето дървените прибори се похабяват, а не е изключено и да се напукат. Периодично ги минавайте с хартия, напоена със зехтин, за да подхранвате дървото.