Може да използвате готово тесто с мая или да го приготвите по следния начин: в 100 мл топло мляко разтворете 10 грама прясна мая и 1 супена лъжица. Оставете сместа да шупне. Замесете тесто с 75 мл растително масло, 1 яйце, сол, маята и около 300-350 гр. брашно. Тестото трябва да е меко, нежно, еластично. Оставете го да втасва на топло за около 1 час (да се увеличи около 3 пъти).
Пригответе плънката от сирене. В блендер смесете сиренето, сметаната, яйцата, горчицата и кашкавала (можете да сложите подправки, билки, вместо кашкавал да използвате топено сирене и пр.)
Втасалото тесто премесете и разделете на две части. Всяко парче разточете на кора и го нарежете на ивици. Лентите потопете в плънката със сирене и ги разбъркайте добре с вилица.
Застелете тавата с хартия за печене или силиконова подложка. С вилицата гребнете няколко ленти и ги поставете на разстояние под формата на купчинки в тавата.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути (в зависимост от размера на кифличките).