Тиквеник рецепта с готови кори
500 г готови кори
1 кг тиква
100 г олио1 и 1/4 ч.ч. (250 г) захар
1/2 ч.ч.
1/2 ч.ч. (100 г) галета
канела
ванилия
1/2 ч.ч. (100 г) пудра захар
Обелената и настъргана на едро ренде тиква се задушава в част от маслото до полуомекване, след което се смесва със счуканите орехови ядки, галетата и канелата. В тавичка, намазана с олио, се нареждат няколко листа от готовите кори, като се поръсват с подгрято олио. Върху тях се разстила част от тиквата и се поръсва със захар. Отново се слагат листа, плънка и т.н. Завършва се с 2-3 кори, поръсени само с мазнина. Баницата се нарязва на парчета и се пече в средно силна фурна. Поднася се поръсена с пудрата захар и ванилията.
пакет готови кори
маргарин
600 г тиква
150 г захар
1 ч.л. канела
50 г орехови ядки
Намазва се с нож тавата с маргарин, все едно е филия. Прави се смес от продуктите за плънката, като тиквата е настъргана, а орехите нарязани на дребно. На една кора се маже маргарин пак като на филия и се наръсва от плънката. Кората се навива по дължина, по-рехаво за да може да диша. Втора кора се маже с маргарин и се наръсва от сместа, но се навива около първата. Следващите кори се правят по същия начин. Обикновено корите в пакета са 14, затова се получават 7 рула и се слагат навити в кръгла тава. Запича се леко за 10 минути, след което се намазва пак с маргарин. Пече се около 15-20 минути в умерена фурна (200-250 С).
Сиропиран тиквеник с готови кори
400 г кори за баница
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. орехи, счукани на едро
1 с.л. канела
олио - около 200 мл
За сиропа:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
Тиквата се настъргва, след което се изстисква. Добавят се орехите, канелата и захарта. Така плънката е готова. Вземат се корите - може по една, може и по две, но най-добре по една. Всяка се ръси с олио, от плънката с тиквата и се навива на руло. Нареждат се в намазнена тава. Залива се с 1. ч.ч. сгорещено олио.
Пече се стандартно - на около 180 С, около 20-30 минути, докато покафенее отгоре. Преди това е хубаво да се свари сиропа и след като го извадите от фурната го заливате с вече изстиналият сироп. Хубаво е да престои едно денонощие.
кори за баница
маргарин
За плънката:
настъргана тиква
захар
около 2-3 щипки сол
шепа галета или грис
едро счукани орехи
канела
Маргаринът се разтопява. Разгъва се пакетът с корите и се взима една кора. Намазва се цялата с разтопен маргарин и върху нея се слага втора кора, пак се намазва с разтопения маргарин и отгоре се слага още една. Върху третата кора, без да се маже с масло, се слага обилно от плънката. Завива се на руло и се слага в намазана с олио тава . Така се нареждат и останалите кори. Когато тавата се напълни, рулата се намазват с мазнина. В загрята на 180 С фурна, с включен вентилатор, се пече тиквеника докато се зачерви. Когато е готов се изважда от фурната, оставя се за десетина минути и се наръсва обилно с пудра захар.
Тиквеник с готови кори и глазура
500 г кори за баница
1.3 кг тиква
олио за намазване
захар - по 1-2 с.л. на руло
канела, ванилия, индийско орехче
орехи
За заливката:
2 бр. яйцa
1/3 ч.ч. прясно мляко
ванилия, щипка сода за хляб
За глазурата:
сок от 1/2 лимон
пудра захар
Тиквата се настъргва. Взима се една кора, намазва се леко с мазнина . Отгоре се слага друга кора, поръсена с канела, няколко прашинки индийско орехче, орехи и ванилия. Върху нея се слага тиквата, около 3 големи супени лъжици с връх. Поръсва се тиквата с 1-2 с.л. захар. Завиват се двете кори на руло. Повтаря се процедурата с останалите двойки кори. В тава, намазана с олио се постила на дъното една от корите. Върху нея едно до друго се нареждат рулата. Нарязват се напречно. Така се получават квадратчетата. Приготвя се заливката. Заливат се с нея квадратчетата равномерно. Тук-там отгоре се слагат малки парченца маргарин. Пече се в умерена фурна. След изпичането се напръсква с глазурата.
500 гр.брашно тип 500
1000 гр.тиква
250 гр.маргарин
250 гр.захар
100 гр.орехови ядки
1 пак.канела на прах
Настърганата тиква се задушава в малко вода и мазнина
Прибавят се захарта, счуканите орехи и канелата
От брашното, маргаринът и охладена вода се замесва тесто,от което се разточват две дебели кори
Първата от тях се слага в тава, намазана с мазнина и върху нея се изсипва изстиналата тиквена смес
Отгоре се слага втората кора, надупчена с вилица на няколко места
Пече се в умерена фурна
800 гр.брашно тип 500
500 гр.тиква
100мл. олио
100 гр.захар
100 гр.орехови ядки
1 с.л.оцет
2 ч.л.сол
1/2 пак.канела на прах
Тиквата се почиства от кората и се настъргва на едро ренде, леко се посолява и се оставя за около час
От пресятото брашно, 1 ч.л. олио, 1 с.л. оцет, щипка сол и хладка вода, колкото е необходимо, се замесва тесто
Тестото се разделя на 20 топчета, покрива се с кърпа и се оставя да отлежи 20 мин
От топчетата се разточват питки, които се намазват с олио и се нареждат по четири една върху друга
Разточват се пет кори, с 5 см по-големи от дъното на тавата
Настърганата тиква се изстисква и се отстранява сока
Към тиквата се прибавят олиото, захарта, канелата и счуканите орехови ядки
Първата кора се слага в намаслена тава, като леко се набира (накъдря) и върху нея се слага 1/4 от плънката
Останалите кори се оформят по същия начин
Краищата на петата кора се защипват за останалите кори
Тиквеникът се нарязва на квадрати, наръсва се с олио и се пече в силна фурна, докато се зачерви отгоре. Готовият тиквеник се наръсва с пудра захар.
500 гр.кори за баница
800 гр.тиква
200 гр.захар
150 гр.орехови ядки
100 мл олио
30 гр.галета
1/2 пак.канела на прах
40 гр.пудра захар
Тиквата се настъргва на едро ренде и се задушава с малко маргарин или олио, докато течността се изпари
Прави се плънка от задушената тиква, смлените орехови ядки, канела, галета и захар
Върху всяка от корите се слага по малко от плънката и се наръсва с олио
Кората се навива на руло, а рулото се навива като охлюв и се слага по средата на тавата
Около първата кора се редят и останалите, направени по същия начин
Тиквеникът се пече в умерена фурна до златисто оцветяване. Поднася се наръсен с пудра захар.