1 кг. ябълки
500 гр. замразено бутер тесто
100 гр. мармалад от шипки (или друг плод)
3 супени лъжици вода
3 супени лъжици филирани бадеми
3 супени лъжици лимонов сок
1 яйце
Обелете ябълките, нарежете ги на половинки, извадете семената. Полейте ги с лимоновия сок и оставете да престоят така известно време. Размразете бутер тестото и го разточете на правоъгълна кора, след което с чашка или формичка изрежете кръгове от тестото.
Мармалада разбъркайте с водата и леко го загрейте. Направете разрези в ябълките и с четка ги намажете добре (включително и в разрезите) с мармалада.
Върху всеки кръг тесто поставете половин ябълка с плоската страна надолу. Ръбовете прегънете навътре около ябълката и с четка ги намажете с разбито яйце.
Тортичките поставете върху набрашнена тава и печете в предварително загрята фурна при температура от 220 градуса около 20 минути. Поднесете ги поръсени с филирани бадеми и по желание - с пудра захар.