Летни идеи за изключително лесно ястие- 8 бързи рецепти с тиквички, които не знаете
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
- тиквички- 3 броя
- крем сирене-150 грама
- чесън-3 скилидки
- орехи-3 броя
- копър-1/2 връзка
- зехтин-2 супени лъжици
- зехтин-2 супени лъжици
- оцет-2 супени лъжици
Рецептата:
- Избирате средно големи тиквички. Измивате ги, отрязвате двата им края и ги нарязвате на тънки филийки по дължина.
На оребрен тиган, на скара или на грил изпичате тиквичките от двете страни, слагате ги в купа, като ги овкусявате с ½ чаена лъжица сол, зехтина и оцета.
Почиствате и счуквате скилидките чесън, почиствате и нарязвате копъра и орехите на ситно и изсипвате тези съставки в купа. Добавяте крем сиренето и разбърквате добре докато съставките се смесят добре, пишат от supichka
В единия край на изпечените тиквени филийки слагате част от сместа, завивате на колелце, след което го забучвате с клечка за зъби, за да се фиксира и да не се развива.
Необходими съставки:
- тиквички 3 броя
- олио 1 чаена чаша
- брашно 5 супени лъжици
За соса
- кисело мляко 1 чаена чаша
- чесън 3 скилидки
- копър 1/2 връзка
Рецептата:
- Измивате тиквичките, нарязвате ги на дебели колелца и ги поръсвате със сол, за да се осолят. Внимавайте да не нарежете тиквичките на прекалено тънки филийки, тъй като ще е трудно да ги изпържите и има голя вероятност да се скъсат и разпаднат. Изсипвате брашното в плитка чиния и овалвате всяка една от тиквичките от двете страни в брашно.
- В дълбок тиган изсипвате олиото и след като е добре сгорещено слагате оваляните в брашно колелца тиквички в него, като обръщате (например с помощта на вилица) и ги запържвате и от двете страни, докато придобият леко златист цвят. Готовите тиквички поставяте в чиния, в която предварително сте поставили домакинска хартия, за да се отцедят добре от излишната мазнина.
- Млечният чеснов сос приготвяте, като разбиете киселото мляко и към него добавите счуканите скилидки чесън и нарязания на ситно копър. Разбърквате добре, за да се разпределят чесъна и копъра равномерно.
Необходими съставки:
- тиквички 4 броя
- сирене 1 чаена чаша или извара
- кисело мляко 400 грама
- ориз 1 чаена чаша
- яйца 3 броя
- чесън 1 глава
- копър 1/2 връзка
Рецептата:
- Намазнявате дъното на тавата с олио като за баница .Тиквичките се нарязват на кръгчета. Половината от нарязаните тиквички се подреждат плътно на дъното на тавата като леко се застъпват.
- Тиквичките се посоляват се и се наръсват със сиренето / изварата , след това се добавя копъра и нарязания на ситно чесън, а накрая и измития ориз. Завършва се с останалите тиквичките, като пак се подреждат леко застъпени. Леко се поръсва с олио.
- Киселото мляко и яйцата се разбиват заедно с ½ чаена лъжица сол и ½ чаена чаша вода и се изсипват върху подредената плънка. Мусаката от тиквички се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пече, докато тиквичките хванат златиста коричка.
Необходими съставки:
- тиквички 3 броя
- бяло брашно 1 супена лъжица
- олио 1/2 чаена чаша
- царевично брашно 1 супена лъжица
- кисело мляко 1 чаена чаша
- чесън 2-3 скилидки
- копър 1/2 връзка
Рецептата:
Рецептата за тиквички по гръцки в три стъпки:
- За да станат тиквички по гръцки истински тиквички по гръцки, а не просто пържени тиквички е необходимо на първо място да нарежете тиквичките на възможно най, най-тънки ленти. Много лесно това става, ако нарежете тиквичките с белачката за зеленчуци. В голяма купа сложете студена вода и 10-15 кубчета лед, след което сложете нарязаните на възможно най-тънко тиквички. Поръсете дъното на тенджера с малко от смесените брашна, отгоре сложете от тиквичките, отново малко от брашното, отново тиквички и така докато свършат. Много важно е да ползвате смес от бяло и царевично брашно, тъй като царевичното брашно е по-едро и тиквичките стават по-хрупкави благодарение на него. Сложете капака и като хванете здраво тенджерата, заедно с капака ги разтърсете добре, така че тиквичките отвсякъде да се овалят в брашно.
- Пържите тиквичките по гръцки в дълбок тиган или тенджера в голямо количество олио, като след като ги изпържите и от двете страни ги наредите в чиния, в която предварително сте поставили домашна хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.Забележка: Тиквичките по гръцки трябва да сервирате веднага, тъй като ако не ги сервирате веднага, тиквичките по гръцки ще се отпуснат, няма да бъдат вече хрупкави и ще се превърнат в обикновени пържени тиквички. Това разбира се не е голям проблем, но ефектът на тиквичките по гръцки ще се загуби.
- За да бъдат вашите тиквички по гръцки още по-вкусни, може да приготвите към тях и млечен сос. Счукайте скилидките чесън, заедно с 1 кафена лъжица сол. Към тях добавете нарязания копър и разбъркайте. Накрая добавете и киселото мляко и отново разбъркайте добре.
Необходими съставки:
- тиквички 1 кг
- кайма 500 грама
- лук 2 броя
- домати 2 броя
- магданоз 1/2 връзка
- брашно 2 супени лъжици
- черен пипер 1/2 чаена лъжица
- олио 1/2 чаена чаша
За заливката
- яйца 2 броя
- прясно мляко 2 чаени чаши
- брашно 3 супени лъжици
- краве масло 3 супени лъжици
Рецептата:
- Измивате добре тиквичките и ги нарязвате на кубчета без да ги белите. Изсипвате тиквичките в дълбок тиган или тенджера, в които сте сгорещили ½ от предвиденото олио, след което ги поръсвате с брашното, добавяте и ½ чаена лъжица сол и разбърквате добре, за да може брашното да се разпредели равномерно. Запържвате тиквичките за около 5-6 минути. След това изсипвате тиквичките в тавата, в която ще печете мусаката и ги оставете да изстинат.
- В тиган сгорещете останалото олио и добавете към него ситно нарязаните глави лук, след което разбъркайте. След като лукът омекне добавете каймата и разбъркайте добре, за да не остане на бучки. Добавете настърганите домати, черния пипер и ½ чаена лъжица сол и разбъркайте и оставете сместа да поври, докато водата се изпари, тогава добавете и ситно нарязания магданоз.
- След това изсипете каймата в тавата върху тиквичките, разбъркайте добре и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.
- Идва ред за приготвяне на заливката за мусаката от тиквички с кайма. Заливката за мусаката от тиквички представлява сос Бешамел с добавени яйца. За приготвянето му разтопявате маслото в дълбок тиган или тенджера, след което добавяте към него брашното и разбърквате. Запържвате брашното за минута две, след което добавяте прясното мляко и разбърквате енергично. Бъркате, най-добре с тел за разбиване, докато сместа се сгъсти, до степен, че вилица оставя следа в нея.
- Оставяте сосът на страна, докато поизстине, след което добавяте една чаена лъжица сол и разбитите яйца при непрекъснато бъркане. Разпределете сместа равномерно върху мусаката. Печете мусаката от тиквички с кайма в предварително загрята на 200 градуса фурна докато се зачерви, което отнема около 30 минути.
Необходими съставки:
- тиквички 2 кг
- кайма 500 грама
- ориз 1/3 чаена чаша
- лук 2 броя
- домати 2 броя
- копър 1/2 връзка
За соса
- брашно 2 супени лъжици
- жълтъци 2 броя
- кисело мляко 1 чаена чаша
Рецептата:
- Измивате тиквичките, изрязвате задната част и дръжката и ги режете на пънчета с височина около 5-6 сантиметра. Издълбавате с лъжица сърцевината на пънчетата тиквички, като внимавате да не ги пробиете, тъй като тези пънчета ще се пълнят и сместа ще изтече при печене, ако ги пробиете. Посолете издълбаните тиквички и капнете по няколкото капки олио във всяка.
- Нарязвате лука на ситно и го изсипвате в тиган със сгорещено олио. След като омекне добавяте ориза и вътрешността от тиквичките и разбърквате. Добавяте настърганите домати, една чаена лъжица сол и една чаена чаша вода и оставяте сместа да ври, докато оризът поеме водата.
- След като водата изври дръпнете тигана от котлона и изчакайте сместа да изстине, след което добавете каймата и ситно нарязания копър и разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно.
- Пълните тиквените пънчета и ги нареждате в тава. Добавяте 1/2 чаена чаша гореща вода в тавата и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за един час.
- По желание може да приготвите и сос за пълнените тиквички. Запичате брашното, като го изсипете в нагорещен тиган и бъркате докато стане леко порозовее. Разбивате киселото мляко, заедно с жълтъците и соса, който се е образувал при печенето на тиквичките и го добавяте, заедно с ½ чаена лъжица сол към запеченото брашно при непрекъснато бъркане. Бъркате старателно, за да не стане соса на бучки.
- Може да сервирате пълнените тиквички и със сос от кисело мляко и чесън.
Необходими съставки:
- тиквички 4 броя
- яйца 4 броя
- сирене 250 грама
- копър 1/2 връзка
- чесън 2 скилидки
- лук 1 брой
- олио 1/3 чаена чаша
- кашкавал 100 грама
Рецептата:
- Избирате средно големи тиквички. Разрязвате ги по дължина, така че да се получат лодки, след което с лъжица или нож издълбавате сърцевината на лодките.
- В голям тиган или тенджера загрявате олиото, и изсипвате в него почистените и ситно нарязани лук и чесън. Разбърквате за около 1-2 минути, след което към тях прибавяте и вътрешността на тиквичките. Разбърквате добре и оставяте сместа на котлона, докато водата от тиквичките изври. Сваляте тигана от котлона и добавяте към сместа натрошеното сирене, разбитите яйца и нарязания на ситно копър.
- Подреждате лодките от тиквички в голяма тава, посолявате с щипка сол всяка лодка, след което ги пълните с подготвената плънка. В тавата добавяте и една чаена чаша гореща вода. Печете пълнените тиквички със сирене и яйца в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато придобият леко златист цвят. По желание може да поръсите пълнените тиквички със сирене и яйца с настърган кашкавал и да запечете за още 3-4 минути.
Необходими съставки:
- тиквички 2 броя
- кашкавал 1 чаена чаша
- черен пипер 1/2 чаена лъжица
Рецептата:
- Измивате добре тиквичките и настъргвате на ситно ренде твърдата част на тиквичките без меката вътрешна част със семките. Останалата вътрешна част на тиквичките може да ползвате например за приготвяне на вкусни препечени сандвичи с тиквички. За рецептата за хрупкави тиквички на фурна избирате възможно по-твърд кашкавал, който настъргвате на ситно ренде. Ако кашкавалът е много мек, хрупкавите тиквички на фурна няма да могат да се препекат добре и няма да бъдат така стегнати и хрупкави. Може да ползвате и настърган пармезан.
- Разбърквате тиквичките, заедно с настъргания кашкавал с ръце, като добавяте и черния пипер. Застилате голяма тава, най-добре тавата на фурната, с хартия за печене и слагате по една чаена лъжица от сместа, но не оформена като кюфте, а тънко, като малка палачинка от тиквички. Печете хрупкавите тиквички на фурна в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути, или докато крайчетата им добре се препекат.
- Изваждате хрупкавите тиквички от фурната, изчаквате да изстинат напълно и тогава ги отделяте от хартията за печене.
- Може да сервирате хрупкавите тиквички със сос от кисело мляко чесън и копър, или друг подходящ или любим сос
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари