1 стрък праз
1 голяма или 2 малки тиквички
1 люта чушка, почистена от жилите и семената
1 млад морков
3 - 4 скилидки чесън
12 листа зеле
3 - 4 супени лъжици ситно нарязан пресен магданоз
5-6 стръка пресен лук
4-5 пресни домата (може и от консерва или доматен сок)
200 гр ечемик
подправки на вкус - черен пипер, сол, вегета, на върха на ножа лют червен пипер
олио на вкус
Напълнете голяма тенджера с вода и добавете чаена лъжичка сол. Покрийте с капак и оставете да заври.
През това време почистете зелето от дебелите жилки и отделете 12 здрави листа и щом водата заври, пускайте по 2-3 листа и ги оставете да поврат около 2 минути.
Омекналите листа извадете с решетъчна лъжица и веднага пуснете в съд с ледена вода, за да запазят цвета си. Повторете с останалите листа, след което отцедете добре зелето.
Във водата от зелето добавете магданоза, добре измития ечемик. Покрийте съда и варете на слаб огън, докато ечемикът се свари, но без да е преварен!
Докато се вари ечемикът, в по-голям тиган сложете няколко супени лъжици олио и добавете измитите и нарязани праз и чушка, запържете ги на умерен огън, като бъркате от време на време. Добавете ситно нарязания морков и го запържете малко с праза. Накрая прибавете настърганите тиквички и пресния лук, както и ситно нарязания чесън. Запържете всичко за няколко минути. Накрая добавете останалия магданоз и подправки на вкус.
Изстискайте сварения ечемик и с бъркане добавете запържените зеленчуци в него. Опитайте на сол и черен пипер и ако има нужда, добавете още подправки.
На всеки зелев лист поставете по две супени лъжици от плънката, като преди това се уверете, че имате достатъчно за всички листа. Увийте сармите и ги наредете плътно в тенджерка или глинен съд.
Обелете пресните домати, накълцайте ги ситно и ги пуснете в тигана, в който сте пържили зеленчуците. Добавете половин чаена лъжичка брашно, малко лют червен пипер, сол и черен пипер, долейте вода и разбъркайте всичко. С получения сос залейте сармите в тавата, така че течността да ги покрие.
Поставете похлупения или покрит с фолио съд в студена фурна и включете на 180-200 градуса. Печете около един час, след което отхлупете съда и оставете ястието да се запече отгоре. Поднесете сармите топли, с кисело мляко и пресен хляб.