Ако сте почитатели на тиквичките, то трябва да опитате това ястие. Представлява рулца от тиквички , пълнени с кайма и зеленчуци и залети с прекрасен сос.
Летни сармички от тиквички
Продукти:
3-4 млади тиквички
1 глава лук
1 морков
500 г кайма
половин чаша ориз
подправки на вкус.
За соса:
150 г заквасена сметана
150 г доматен сос/кетчуп
1 чаша вода
малко олио
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Измийте добре тиквичките със студена вода, отрежете краищата им и след това ги нарежете на тънки и дълги ивици на специално ренде или остър нож. Отделете първите ленти, покрити с кората, които са по-тесни и твърди.
Нарежете на ситно една глава лук, след което го задушете в малко олио. Когато омекне малко, добавете настърган морков, след което оставете да къкри, докато зеленчуците омекнат добре. Дръпнете от огъня.
Измийте ориза хубаво и го добаветете в каймата. Нарежете тези лентички тиквички, които не могат да се използват за навиване на сарми (тесни и твърди лентички), на малки кубчета, след което ги добавете към месото.
Накрая добавете задушените лук и моркови, овкусете със сол и черен пипер на вкус, малко чесън на прах, след което разбъркайте добре сместа на ръка, докато всички съставки се изравнят добре.
Навийте "сармите" по следния начин. Поставете лъжица от плънката в единия край на лентата тиквичка, след което просто навийте на руло. Така приготвените сарми се нареждат в огнеупорен съд, предварително леко намазан с олио.
За заливката: Смесете заквасена сметана, доматен сос/кетчуп в купа, добавете сол и подправки на вкус (босилек, риган, италианска смес, черен пипер...), и накрая добавете чаша студена вода и разбъркайте добре, докато всички съставки се разтворят.
Залейте с този сос наредените сарми тиквички, покрийте с капак (или алуминиево фолио) и печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около половин час, след което махнете капака и печете още един час (общо около час), докато ястието хване коричка отгоре.