Лятото е към края си. Планираме последните отпуски, последните почивни дни за сезона и много ни се иска те да са наистина вълшебни, да са заредени с магията на морското синьо, с ентусиазма на лагерна песен и с размаха на пъстро хвърчило, зареяно в пухкавите облаци.
За пореден път лятната ваканция на Ева беше провалена. За пореден път вируси с повръщане, диария или висока температура ги повалиха един по един – първо децата, после и нея. Накрая и съпругът ѝ. Всеки път си казваше, че децата вече са по-големи и този път ще устоят на летните вируси. Но и този път прекараха всичките си дълго чакани почивни дни в тоалетната.
Защо става така?
- Стомахът не е подготвен за различната храна, с която го гощаваме по време на почивките ни. За съжаление, много често тази храна не е много качествена. За да се смели по-добре, са необходими храносмилателни ензими.
- Приемът на салати или на плодове, така характерни за този сезон, може значително да създаде стомашно-чревен дискомфорт. Самите плодове и зеленчуци, заради количеството целулоза и фибри, които съдържат, всъщност не са съвсем леко усвоима храна и нерядко именно те предизвикват неприятни усещания, като подуване, газове и болки. За да се усвоят добре са необходими храносмилателни ензими.
- Истината е, че тези вируси просто обичат високите температури. А играта навън и детското любопитство непрестанно подканват към докосване на различни предмети, които изобщо не претендират за чистота.
- Най-често тези вируси са съпроводени с гадене, повръщане, главоболие, обща отпадналост, диария и висока температура. Това са така наречените „ентеровируси“ (от латински „ентерон – тънко черво“). Развиват се в тънките черва и са известни със своята много плътна белтъчна обвивка, и с необичайно високата си устойчивост в околната среда. Разпространението става през устата, при недобра хигиена. Инфекцията може да се появи и от фекалиите в мръсни тоалетни и да се пренася от мухите.
- Понякога при приготвянето на храната, плодовете и зеленчуците не се измиват добре, което може да е повод за нахлуване на патогенните микроорганизми в тялото на човека. Замърсителите много бързо попадат през храносмилателния тракт до червата и там намират благоприятна среда за развитие.
- Източник на ентеровирусите могат да бъдат и замърсените водни басейни, където често споделяме интимни отпадъци. Най-податливи към тези вируси са децата.
- През лятото обикновено не обръщаме внимание на своята имунна система. Вярваме, че слънцето ни пази от всякакви патогенни вируси и бактерии. Това обаче изобщо не е така. Фактът, че опасността да изстинем намалява не означава, че не сме подложени на други по вид вируси и бактерии.
Какво да правим тогава? Можем ли да предотвратим появата на тези разрушители на семейната почивка или поне да помогнем да си отидат бързо и безболезнено?
- Спазвайте отлична хигиена! Винаги измивайте ръцете си преди да се храните.
- Измивайте добре плодовете и зеленчуците преди консумация.
- Избягвайте съмнителни заведения за хранене.
- Погрижете се за своята имунна система преди и по време на лятната си ваканция.
- Цегет+ е натурален имуностимулатор. Най-важен за тонуса и за доброто състояние на имунната система е витамин С – той стимулира дейността ѝ. Витамин С участва в производството на колаген – протеин, който участва в съединителната тъкан в кожата, сухожилията и костите. Освен това витаминът осигурява енергия и подобрява усвояването на желязото. Натурален витамин С от ацерола се съдържа в продукта Цегет+. Освен витамин С той съдържа и екстракт от ехинацея и органичен селен. Ехинацеята предпазва организма при инфекции на дихателната система. Тя стимулира имунитета, като засилва собствените сили на организма срещу вируси и патогенни микроорганизми. Цегет+ можете да намерите в аптеките или онлайн на www.botanic.cc.
- Допълнителното приемане на храносмилателни ензими засилва съпротивителните сили на организма, помага при възпаления, подобрява кръвообращението, помага при зарастването на рани и се бори с вируси! Именно поради тази причина е важно да се запази нивото на ензимите в тялото. Има три основни начина за запазване и попълване на нивото на ензимите: чрез ядене на сурова храна, чрез правилно съчетаване на продуктите по количество и качество, и чрез приемане на ензимни добавки.
- Продуктът Enzy-Mill съдържа най-важните храносмилателни ензими, подбрани от растителни източници и микроорганизми - Amylase; Lipase; Protease 4.5; Protease 3.0; Alpha-galactosidase; Lactase; Cellulase; Bromelain в Deerland – USA , лидер в производството на ензими. Те подобряват усвояването на важните за организма нутриенти, като въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали. Таблетките са устойчиви на стомашната киселинност, имат широк спектър на действие. Те имат приятен вкус и могат да се сдъвчат. Таблетките в Enzy-Mill не съдържат животински продукти, оцветители и консерванти. Могат да се приемат и от вегетарианци. Enzy-Mill подобрява храносмилането, като помага на храносмилателните ензими в човешкия организъм с допълнителната си сила, в резултат на което не чувстваме тежест и болки в стомаха, предотвратява подуването и намалява газовете.
Moжем да спасим ваканцията си, като подходим разумно и се доверим на природни продукти!
(автор- Бояна Руменова Николова)