Препоръчва се при болен стомах. Има общоукрепващо действие след дълго боледуване.
В почистената тиква се поставя една чаша захар, затваря се с капачето и се замазва с тесто. Оставя се да престои една седмица. След това се отваря и сокът се изсипва в стъклен съд. Съхранява се на студено. Пие се по една чаена чаша 3 пъти на ден.
Помага при диария, язва и диабет .
Избират се добре узрели плодове. Измиват се. В 3 литра вряща вода се изсипват 3 чаени чаши трънки. Ври докато се разпукат плодовете. Прецежда се през пластмасова цедка. На 1 л. течност се добавя 1,8 кг. захар. Ври 10 минути. Прибавя се сока на един лимон. Още докато е горещ се налива в тъмни бутилки. Затварят се с капачки. Съхранява се в хладни, тъмни помещения. Пие се като безалкохолна напитка, примесен с газирана вода.