Тиквичката – царицата на зеленчуците през лятото, освен вкусен и е много полезен продукт, който задължително е необходимо да присъства на трапезата ни.
Това, което го прави перфектният зеленчук за сезона, е фактът, че в 100 г тиквички се съдържат едва 21 килокалории.
Редовната консумиране на диетичния продукт има разхлабително действие.
Тиквичките успешно извеждат от тялото ни доста количество от складираните токсини и химикали благодарение на богатото си съдържание на фибри.
Зеленчукът се препоръчва най-вече при хора, които имат определени проблеми със стомашно-чревния тракт.
Тиквичката е съвършен природен дар и против затлъстяване, анемия, както и коварнатаатеросклероза. Зеленчукът помага и при констипация.
Препоръчва се още при болести на жлъчния мехур, дванадесетопръстника, при хипертония и малокръвие.
В състава на симпатичния зеленчук влизат силно съдържание на ценния минерал калий, който има полезен ефект върху нервната система.
Витамините в този зеленчук също са "на ниво" –витамин А, С, В1 и В2 също влизат в състава на тиквичките.
Пюрето от тиквички е извънредно полезно и е необходимо да влезе в менюто на бебетата и подрастващите.
Единствените, които могат да избягват зеленчука, са хората с някои бъбречни заболявания, свързани с трудното извеждане на калий от тялото.
Подбирайте тиквички не по-големи от 15 сантиметра. Тиквичките не са най-вече претенциозни и що се отнася до съхранението им. Близо 4-5 дена е максималният срок, в който можете да ги запазите преди готвене. Единственото условие е да не ги държите в найлонови торбички.
Голямото превъзходство на тиквичките за кулинарите се крие в обстоятелството, че по тази причина крехкостта и консистенцията им те се приготвят особено лесно.