Един от най-ценните продукти на суровоядците е авокадото. Биохимичният му състав, напомнящ повече на ядки отколкото на плод, дава достатъчно протеини, за да замести напълно месото и сиренето в дневното хранене .
Авокадото е богато на калий , желязо, цинк и магнезий, на витамини А, РР, Е, В1, В2, В6 и на моно-ненаситени мазнини (лесно усвоими от организма).
Смята се, че авокадото лекува диабет , високо кръвно налягане, язва, гастрит, анемия, сърдечно-съдови, очни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, укрепва имунната система, засилва метаболизма , действа против туморни и ракови заболявания . Прочиства кръвта, регулира месечния цикъл и други гинекологични проблеми , и почти няма болест, при която то да няма благотворен ефект. Тонизира нервната система и психиката.
Авокадото не се подлага на термична обработка , защото започва да горчи. Консумира се само в суров вид.
За да е готово за консумация, плодът трябва да е мек, но не на петна. Ако си го купите твърд, оставете го за няколко дни на стайна температура, за да узрее.