Канелата е известна отдавна като подправка, но през последните години е обект на сериозни изследвания, които се опитват да разберат потенциалните й ползи върху здравето ни.
Според някои проучвания, дори по-малко от една чаена лъжичка канела на ден може да намали нивото на „лошия” холестерол . Други данни показват, че канелата може да има регулаторен ефект върху кръвната захар , което я прави особено полезна за хора, които страдат от диабет Тип 2 .
В Древен Египет, канелата е използване в процеса на балсамиране. Египтяните са я добавяли и към храната си, заради лечебните й свойства. През средните векове, канелата е била достъпна само за елита на обществото.
В едно изследване, публикувано от изследователите на Американското министерство на земеделието в Мериленд, канелата оказва благотворно влияние дори при сериозни заболявания като левкемия и намалява растежа и разпространеннието на раковите клетки . В традиционната китайска медицина, Cassia cinnamon се използва при настинки, диария, срещу менструални болки . Вярва се също, че увеличава енергичността и циркулацията на кръвта, помага при студени крайници .
Има антигъбични, антибактериални и противопаразитни свойства . Помага на тялото да се бори с възпаления, предизвикани от някои храни например.
С канелата обаче не трябва да се прекалява . Повечето учени съветват да не се консумира повече от половин лъжичка на ден. Необходимо е да се консултирате и с лекар, тъй като канелата може да предизвика някои нежелани странични ефекти , особено в комбинация с лекарствени продукти .