Магданозът е двугодишно тревисто растение, което има разнообразно приложение не само в кулинарните гозби, но и в народната медицина .
Мащабни изследвания доказват, че добавянето на зеленото растение към салати и други ястия подобрява апетита и храносмилането . Магданозът е и безценен помощник за профилактика на сърдечно-съдови заболявания и камъни в бъбреците .
Магданозът е изключително необходим, когато трябва да се поддържат функциите на щитовидната и надбъбречните жлези .
Известно е още, че се прилага успешно при заболявания на пикочо-половата система , има голям ефект при камъни в бъбреците и в пикочния мехур, тъй като има силно пречистващо действие.
Магданозът помага много и при лекуването на всички очни заболявания . Възпаления на роговицата, катарактата (потъмняване на лещата), конюнктивитът, офталмията във всичките й форми се лекуват със суров сок от магданоз, смесен със сок от целина и цикория.
Важно е жените да знаят, че сок от магданоз , цвекло, моркови и краставици има много добър ефект при нарушена менструация . Спазми, предизвикани от менструални нарушения, много често се прекратяват при редовно приемане на тези сокове. Ежедневното меню обаче трябва да изключи концентрираните нишестета, захарта и месните продукти.
Народните лечители препоръчват комбинацията от сок от магданоз и екстракт от други зеленчуци при редица заболявания. Сок от моркови (270 мл), сок от целина (150 мл) и от магданоз (60 мл) помагат при заболявания на черния дроб . Същата комбинация помага и при болести на бъбреците и отделителната система. При атеросклероза към микса от екстракти може да се добави и още 90 мл сок от спанак.
Сок от магданоз (60 мл), съчетан със сок от целина (120 мл) са подходящи и при състояния на високо кръвно налягане .