Черният бъз е един от трите вида бъз, който вирее в България. Другите две разновидности са червен бъз и тревист бъз , който често се нарича бъзак.
В народната медицина се използват и трите вида бъз, но черният бъз е най-популярен. Народният лечител Петър Димков го смята за „най-силната българска билка”. Лечебни свойства имат всички части на растението – коренищата се употребяват за отвара, плодовете се използват за сок и настойка, листата са полезни на отвара или за лапи, а цветовете се правят на чай. Много е важно обаче да се знае фактът, че всички части в по-голямо количество действат като отрова, затова всички лечебни вещества е добре да се пият по лекарско указание.
Плодовете са вероятно най-използваната част на черния бъз - те са богати на антицианови съединения , които съдействат за неутрализиране на свободните радикали. Те съдържат много пектин и целулоза , които способстват по-добрата дейност на стомаха и червата, действат срещу запека и подобряват чревната флора в дебелото черво . Плодчетата действат още потогонно, съдържат минерални вещества и витамини , а свойствата на гликозидните вещества способстват за понижаване на висока температура . Ако се изсушат правилно или се съхранят като сироп, витамините в тях се запазват в голяма степен. Сиропът се изготвя от пресни и добре узрели бъзови плодчета – те се измиват и се поставят в стъклен буркан, като между тях се слага захар; накрая върху захарта се поставя плътен слой канела; бурканът се слага на тъмно и прохладно, престоява 6 седмици и се пие по една лъжичка три пъти дневно. Цветовете на бъза съдържат етерично масло , горчиво вещество, алкалоиди, флавоноиди, смоли, гликозида елдрин, слузно вещество, танин, захар, холин, витамин С, органични киселини и др. Кората от бъз съдържа етерично масло, фитостерин, валерианова киселина, холин, танин,смоли и др.
В народната медицина бъзът се използва срещу простудни и бъбречни заболявания , за нормализиране на високо кръвно, срещу остра кашлица, подагра, хемороиди, анемии. Поради високото съдържание на витамин С в плодовете, чаят от бъз е подходящ за пушачи и хора с отслабен имунитет. Всички части на бъза се употребяват за регулиране обмяната на веществата . За целта една супена лъжица изсушени бъзови плодове се накисват в 200 мл. топла вода за няколко часа, течността се прецежда, затопля се и се изпива на гладно. Цветовете на черния бъз се употребяват за лечение на високо кръвно, водянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, подагра, хемороиди, копривна треска, задух. Външно частите на бъза се употребяват чрез бани срещу ревматизъм и подагра , за компреси при възпаление на очите , за налагане на лапи върху изгаряния, за бани при хемороиди и кожни възпаления .