През Средните векове европейските лекари убеждавали пациентите си, че шоколадът успокоява черния дроб , подобрява храносмилането, облекчава болки в сърцето. Шоколадът предписвали за болни от туберкулоза, анемия, подагра, при висока температура.
Кардиолозите например съветват да заменим кафето с шоколад . Той е по-полезен за сърцето от червено вино, чай или ябълки, понижава риска от тромбози, подобрява кръвното налягане. По своето полезно действие 40 г черен шоколад се равняват на водна чаша червено вино.
Според последни изследвания, направени в Калифорнийския университет, черният шоколад понижава концентрация на лейкотриен – вещество, което залепва кръвните клетки и предизвиква тромбоза или запушване на кръвоносните съдове. Народните лечители също така отдавна използват шоколад в практиката си. Известен е фактът, че прочутият кардинал Ришельо бил лекуван с шоколад. Съвременните изследователи смятат, че шоколадът създава усещането за комфорт, повдига настроението и помага да се намали стресът.
Той повишава нивото на фенилталамин в мозъка, който стимулира състоянието на влюбеност. Шоколадът помага на жените по-леко да понасят менопаузата и критичните дни. Той ободрява, повишава работоспособността, тъй като съдържа веществото теобромин. Този алкалоид е силно действащ, 1 грам от него може да убие заек. По тази причина феновете на шоколада , особено на натуралния, не бива да прекаляват с количеството. Трябва да се има предвид фактът, че в зърната на какаото има много азотосъдържащи вещества, които могат негативно да повлияят на обмяната на веществата. Тази информация е особено важна за хора, които страдат от затлъстяване, хипертонична болест, диабет, подагра или имат болен черен дроб или бъбреци. Не бива да го ядат и тези, които имат запек.
Обикновено хората избират шоколад според вкуса си. Истинските шоколадови изделия се правят от какаови зърна, захар и какаово масло, с добавка на мляко, орехи, стафиди и други пълнежи. Не се допуска използването на мазнините, които заменят какаовото масло.
Натуралният шоколад винаги съдържа какаово масло, а кафявия му цвят придава прахът от какао. Колкото по-интензивен е той, толкова повече какао съдържа.
Купувайки шоколад, обръщайте внимание на процентното съдържание на какаово масло и трайността му. Той лесно попива различни миризми и губи приятния си аромат, а също е чувствителен към температурата и влажността на въздуха.