Лечебните свойства на шоколада

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Лечебните свойства на шоколада
16362
Лечебните свойства на шоколада

През Средните векове европейските лекари убеждавали пациентите си, че шоколадът успокоява черния дроб , подобрява храносмилането, облекчава болки в сърцето. Шоколадът предписвали за болни от туберкулоза, анемия, подагра, при висока температура.

Но и сега лекарите твърдят, че минералните вещества и антиоксидантите, които се съдържат в любимия десерт , помагат при някои сериозни болести .

Кардиолозите например съветват да заменим кафето с шоколад . Той е по-полезен за сърцето от червено вино, чай или ябълки, понижава риска от тромбози, подобрява кръвното налягане. По своето полезно действие 40 г черен шоколад се равняват на водна чаша червено вино.

лечебните свойства на шоколада

Според последни изследвания, направени в Калифорнийския университет, черният шоколад понижава концентрация на лейкотриен – вещество, което залепва кръвните клетки и предизвиква тромбоза или запушване на кръвоносните съдове. Народните лечители също така отдавна използват шоколад в практиката си. Известен е фактът, че прочутият кардинал Ришельо бил лекуван с шоколад. Съвременните изследователи смятат, че шоколадът създава усещането за комфорт, повдига настроението и помага да се намали стресът.

Той повишава нивото на фенилталамин в мозъка, който стимулира състоянието на влюбеност. Шоколадът помага на жените по-леко да понасят менопаузата и критичните дни. Той ободрява, повишава работоспособността, тъй като съдържа веществото теобромин. Този алкалоид е силно действащ, 1 грам от него може да убие заек. По тази причина феновете на шоколада , особено на натуралния, не бива да прекаляват с количеството. Трябва да се има предвид фактът, че в зърната на какаото има много азотосъдържащи вещества, които могат негативно да повлияят на обмяната на веществата. Тази информация е особено важна за хора, които страдат от затлъстяване, хипертонична болест, диабет, подагра или имат болен черен дроб или бъбреци. Не бива да го ядат и тези, които имат запек.

Обикновено хората избират шоколад според вкуса си. Истинските шоколадови изделия се правят от какаови зърна, захар и какаово масло, с добавка на мляко, орехи, стафиди и други пълнежи. Не се допуска използването на мазнините, които заменят какаовото масло.

Натуралният шоколад винаги съдържа какаово масло, а кафявия му цвят придава прахът от какао. Колкото по-интензивен е той, толкова повече какао съдържа.

Купувайки шоколад, обръщайте внимание на процентното съдържание на какаово масло и трайността му. Той лесно попива различни миризми и губи приятния си аромат, а също е чувствителен към температурата и влажността на въздуха.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft