Лечителка съветва: Ограничете туршиите, защото ...

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Лечителка съветва: Ограничете туршиите, защото ...
24470
Източник: Дарик радио
Снимков материал: pixabay.com
Лечителка съветва: Ограничете туршиите, защото ...

През зимата пазете бъбреците си и ограничете до минимум солта и туршиите. Това казва в интервю за БТА известната китайска лечителка

д-р Тиен Юн , която от 23 години живее и лекува в България.

Всеки човешки орган си има сезон, през който е необходимо да бъде подсилен.

Например зимата е сезонът на бъбреците и те е необходимо да бъдат подсилени през студените дни, които ни очакват.

Едно от първите впечатления от лечебната ми дейност в България бе, че много българи страдат от бъбреци. Уточнявам - става дума не за болни, а за слаби бъбреци, разказа д-р Тиен. Според традиционната китайска медицина през зимата трябва да се ограничи консумацията на сол. Това е сезон на биологическата активност на бъбреците, които трябва да бъдат подсилени, а соленото препятства този процес. По тази причина бих препоръчала на българите да ограничат употребата на сол и туршии през зимата, съветва още д-р Тиен.

Китайската медицина не обръща толкова голямо внимание на анатомията, а на функцията на отделния орган и неговото взаимодействие с останалите органи, които образуват един голям функционален кръг, пояснява лекарят. Моята задача е да възстановя функцията на органите, синхрона между тях и в крайна сметка - целият енергиен баланс на тялото, обяснява д-р Тиен. Тогава защитните сили на човека започват да функционират и той сам се справя с болките и проблемите, допълва лечителката.

Хранене - три пъти на ден и много вода

Едно от най-важните неща, които винаги повтарям на моите пациенти е, че човек по възможност е необходимо да се храни по три пъти на ден. Това е и един от основните постулати на традиционната китайска медицина, разказа тя.

„Освен това, според китайската медицина човек трябва да пие наистина много вода. Китайската медицина оприличава човешкия организъм с дърво - когато ние не му дадем достатъчно вода, организмът си я изтегля от кръвната плазма. В този случай има вероятност кръвта да се сгъсти и човек да стане предразположен към сърдечно-съдови заболявания, които са най-честата причина за смърт в световен мащаб. Неслучайно една от първите причини за смъртност и в България са болестите на сърцето и кръвоносната система ", допълни специалистът.

Здравословното хранене

Що се отнася до това дали българинът се храни здравословно - българите, за разлика от китайците, консумират много млечни продукти: прясно и кисело мляко, сирене, извара, каза още д-р Тиен Юн.

„Това е голям плюс в храненето. Но не трябва да се забравя, че консумацията на тези продукти е необходимо да бъде съобразена с възрастта и състоянието на организма. Възрастните е необходимо да наблягат повече на изварата и нискомасленото кисело мляко, а сиренето задължително трябва да се обезсоляват. Друг голям плюс на традиционната българска кухня е честата употреба на боб, леща, кромид и чеснов лук, орехи, мед, ябълки. Хубаво е също, че твърде много хора, особено по селата, сами си отглеждат зеленчуци, чисти откъм нитрати", допълни тя.
Как да се спасим от грип и настинка

Специалистът даде и няколко ценни съвета как да се предпазим от грип и настинки и съответно как да ги преборим:

„Профилактиката е необходимо да започне още през есента. Това означава да се подобри храненето (месо, ядки, плодове), да се избягва консумацията на охладени храни и напитки направо от хладилника, да се започне прием на хранителни добавки, укрепващи имунитета. Акупунктурата също е добра профилактична мярка срещу грип и настинки. Аз имам пациенти, които си правят всяка есен по един профилактичен курс с акупунктура. За укрепване на имунитета и противодействие на грип и настинки предлагам на пациентите си и моите гранулирани билкови чайове. Искам да предложа на българските си приятели една проста и лесна рецепта за лечение на настинка. Джинджифилът е със много силно загряващо и потогонно действие. Начин на приготвяне: Пет грама пресен джинджифил се обелва, нарязва се и се вари десет минути в 500 мл вода. Получената напитка се подслажда и се пие на 2-3 пъти. Тази рецепта обаче се прилага само в началото на простудата", каза още д-р Тиен Юн.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft