Лешниците са много високо енергийна храна , заредена с множество здравословни хранителни вещества , които са от съществено значение за оптимално здраве. Сто грама ядки съдържат приблизително 628 калории.
Тези божествени ядки са богати на мононенаситени мастни киселини, като олеинова киселина, както и есенциални мастни киселини, като линолова киселина, която спомагат за намаляване на лошия холестерол и увеличаване на добрия холестерол.
Проучванията сочат, че добре познатата ни средиземноморска диета , в която присъства изобилие от мононенаситени мастни киселини помага да се предотвратят заболявания на коронарната артерия и изграждането на положителния здравословен профил на липидите в кръвта.
Малките и хрупкави лешници и са богати на фибри, витамини и минерали, и са пълни с многобройни фито-химикали.
Лешниците са изключително богати на фолиева киселина, която е уникална характеристика на тези ядки - 100 гр. пресни ядки съдържат 113 микрограма от нея, което е около 28% от препоръчителния дневен прием на този витамин.
Фолиевата киселина е важен витамин, който помага за предотвратяване на мегалобластна анемия и най-важното - дефекти на невралната тръба при новороденото. Добра новина за бъдещите майки!
Лешниците са отличен източник на витамин Е, съдържат около 15 грама на 100 грама ядки. Витамин Е е мощен липид и разтворим антиоксидант, необходим за поддържане на целостта на клетъчната мембрана на лигавиците и кожата, като я предпазва от вредните свободни радикали.
Тези ядки, като и бадемите, са лишени от глутен и следователно са безопасни алтернативни източници на храна , които могат да бъдат използвани в спазването на безглутенова диета .
Лешниците са заредени с много важни В-комплекс витамини като рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, пиридоксин (витамин В-6) и фолати.
Те са богат източник на минерали като манган, калий, калций, мед, желязо, магнезий, цинк и селен. Желязото помага за предотвратяване на микроцитна-анемия .
Магнезия и фосфора са важни компоненти на костния метаболизъм .
Лешниковото масло има приятен вкус и аромат и отлични стягащи свойства. То помага да се поддържа кожата добре защитена от изсушаване.
Маслото също се използва в готварството и като помощник в традиционната медицина и масажната терапия , в ароматерапията, и във фармацевтичната и козметичната промишленост.