Лешниците- неизчерпаем източник на здраве!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Лешниците- неизчерпаем източник на здраве!
23221
Снимков материал: pixabay.com
Лешниците- неизчерпаем източник на здраве!

Лешниците са много високо енергийна храна , заредена с множество здравословни хранителни вещества , които са от съществено значение за оптимално здраве. Сто грама ядки съдържат приблизително 628 калории.

Тези божествени ядки са богати на мононенаситени мастни киселини, като олеинова киселина, както и есенциални мастни киселини, като линолова киселина, която спомагат за намаляване на лошия холестерол и увеличаване на добрия холестерол.

лешници

Проучванията сочат, че добре познатата ни средиземноморска диета , в която присъства изобилие от мононенаситени мастни киселини помага да се предотвратят заболявания на коронарната артерия и изграждането на положителния здравословен профил на липидите в кръвта.

Малките и хрупкави лешници и са богати на фибри, витамини и минерали, и са пълни с многобройни фито-химикали.

Като цяло те защитават от различни болести и дори от рак.

Лешниците са изключително богати на фолиева киселина, която е уникална характеристика на тези ядки - 100 гр. пресни ядки съдържат 113 микрограма от нея, което е около 28% от препоръчителния дневен прием на този витамин.

Фолиевата киселина е важен витамин, който помага за предотвратяване на мегалобластна анемия и най-важното - дефекти на невралната тръба при новороденото. Добра новина за бъдещите майки!


Лешниците са отличен източник на витамин Е, съдържат около 15 грама на 100 грама ядки. Витамин Е е мощен липид и разтворим антиоксидант, необходим за поддържане на целостта на клетъчната мембрана на лигавиците и кожата, като я предпазва от вредните свободни радикали.

Тези ядки, като и бадемите, са лишени от глутен и следователно са безопасни алтернативни източници на храна , които могат да бъдат използвани в спазването на безглутенова диета .

Лешниците са заредени с много важни В-комплекс витамини като рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, пиридоксин (витамин В-6) и фолати.

Те са богат източник на минерали като манган, калий, калций, мед, желязо, магнезий, цинк и селен. Желязото помага за предотвратяване на микроцитна-анемия .

Магнезия и фосфора са важни компоненти на костния метаболизъм .

Лешниковото масло има приятен вкус и аромат и отлични стягащи свойства. То помага да се поддържа кожата добре защитена от изсушаване.

Маслото също се използва в готварството и като помощник в традиционната медицина и масажната терапия , в ароматерапията, и във фармацевтичната и козметичната промишленост.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft